Política

“Per rebaixar la tensió” i inhabilitats

El govern espanyol afirma, en els informes, que els indulta “per utilitat pública”, però no els permet ocupar càrrecs fins a complir el càstig

“Per rebaixar la tensió” i per “resoldre la profunda crisi social i política que fa massa temps que erosiona la pau social”. Són els raonaments que ha expressat el govern espanyol per aprovar ahir els indults als nou presos polítics catalans, i que els encaixa en la raó d’“utilitat pública” (els altres dos que fixa la llei són: per justícia o equitat).

Així es reflecteix en cada un dels informes, d’unes 34 planes cada un, en els quals s’exposa el marc jurídic dels indults, amb jurisprudència del Tribunal Suprem, i del mateix Carlos Lesmes. El govern socialista insisteix que els indults “no desprestigien” el parer del Suprem ni de la fiscalia, però indica que aquests no han valorat els efectes per a la societat. Per això fixa el perdó total de les penes de presó i que no poden cometre cap delicte greu (sense especificar si relacionat amb la sedició o qualsevol del Codi Penal) d’entre tres a sis anys, i els manté la inhabilitació imposada a comptar des de la sentència del Suprem: el 14 d’octubre del 2019.

“La democràcia i l’estat de dret els ha recordat que les persones que van invisibilitzar, no poden obviar-les”, sosté el govern en els informes sobre els ciutadans no independentistes, i hi afegeix: “Però, ara ja a la presó, la democràcia espanyola no els pot oblidar, perquè tampoc els han oblidat diversos centenars de catalans, que de manera constant els voten.”

Oriol Junqueras

Indultat per haver rebutjat la via unilateral, però inhabilitat a càrrec públic fins al 2032

Té un pes indiscutible en l’esdevenir de les relacions entre Espanya i Catalunya

L’informe de Junqueras fa referència explícita al rebuig a la via unilateral cap a la independència que el líder d’ERC va expressar en un article publicat a la premsa, on assegurava que aquesta ruta no és “viable” ni “desitjable”. En el seu cas, l’indult està condicionat a la no comissió de cap delicte greu en els pròxims sis anys. L’indult, però, no afecta la inhabilitació per a càrrec públic, que continua vigent fins al 2032.

Carme Forcadell

Reconeix que “no van tenir empatia amb les persones no independentistes”

S’indica que Forcadell “aposta pel diàleg”, però se li manté la inhabilitació fins al 2031

A l’expresidenta Carme Forcadell, condemnada a onze anys i mig per sedició, el govern espanyol reconeix que “és un referent social i polític”, que “aposta pel diàleg”, i que en una entrevista a Catalunya Ràdio el 2019 “va admetre que no van tenir empatia amb les persones no independentistes”. Se la indulta amb la prevenció que no delinqueixi en quatre anys i se li manté la inhabilitació fins al 8 d’abril del 2031.

Dolors Bassa

És defensora de la via del diàleg, “reconeguda ”, i no vol ocupar cap càrrec públic

Es destaca la seva actitud, però es manté la inhabilitació fins al 2031

S’hi afirma que l’exconsellera Dolors Bassa, condemnada a dotze anys de presó, és una persona “reconeguda” en la societat catalana, sobretot en el món sindical, on va ocupar un càrrec a la UGT. I s’hi afegeix que el seu indult és en benefici de tot Espanya, i que ella en el judici ja va refusar la via unilateral i és defensora del diàleg. Amb tot, se li fixa un termini de tres anys per no delinquir, i no ocupar cap càrrec fins al 2031.

Jordi Turull

Sense càrrec públic fins al 2031 i amb un indult subjecte a sis anys sense delinquir

Autodeterminació, amnistia, independència, seguim”

Exconseller de Presidència. Turull va ser condemnat a 12 anys per sedició i malversació. Després de l’indult la seva inhabilitació estarà vigent fins a l’octubre del 2031. La mesura de gràcia està condicionada a l’absència de delicte greu durant els pròxims 6 anys. Turull també ha estat citat pel Tribunal de Comptes els dies 29 i 30 de juny per unes despeses quan, segons ell mateix va assegurar, no era conseller.

Josep Rull

Inhabilitat per a càrrec públic fins al 2030 i requisit de sis anys sense delinquir

Sortim dempeus amb les nostres conviccions més fortes que mai

Exconseller de Territori i Sostenibilitat. Va ser condemnat a deu anys i mig per sedició. Ara continuarà inhabilitat fins a l’abril del 2030. El seu indult també està condicionat a la no comissió de cap delicte greu durant un període de 6 anys. Ahir a la tarda, després de conèixer l’indult, el seu compte a Twitter piulava: “Després de gairebé tres anys i mig privats de llibertat, no ens han vinclat.”

Jordi Cuixart

Indultat per posar fi a “la falsa percepció d’injustícia” d’un líder social

L’interès general justifica en aquest cas un indult en contra de l’interès del beneficiari

El govern espanyol defensa l’indult a Cuixart perquè es tracta d’un líder social que podria “reforçar les lògiques del conflicte” si continués tancat a la presó. D’aquesta manera, la seva estada a la presó impediria la “normalització de les relacions entre les institucions catalanes i l’Estat”. L’indult condicionat se li retiraria si en els pròxims 5 anys delinquís i està inhabilitat per a càrrec públic fins al 2028.

Raül Romeva

Inhabilitat per a càrrec públic fins al 2031 i quatre anys sense cap altre delicte

Indultant nou persones no amagaran la repressió que apliquen als independentistes

L’exconseller d’Afers Exteriors i Transparència Raül Romeva estava condemnat a 12 anys per sedició i malversació, i després de l’indult li queda ara una inhabilitació per a càrrec públic fins a l’octubre del 2031. A més a més, el seu indult està condicionat a quatre anys sense la comissió de cap delicte greu. Romeva assegurava ahir a través d’una piulada que “indultant nou persones no amagaran la repressió”.

Joaquim Forn

Inhabilitat per a càrrec públic fins al 2030

Seguirem lluitant contra la repressió, pel retorn dels exiliats i la independència

Exconseller d’Interior. Va ser condemnat a deu anys i mig pel delicte de sedició. La inhabilitació que encara pesa sobre ell per a càrrec públic es mantindrà fins a l’abril de 2030. Conjuntament amb Junqueras, Rull i Turull, el seu indult està subjecte al requisit de no cometre cap delicte greu en els pròxims sis anys, la xifra màxima. Tal com ell mateix recordava ahir, l’exconseller ha passat 1.328 dies a la presó.

Jordi Sànchez

Una persona “clau” per a la restauració de la convivència

Ha admès que l’1-O es va fer per forçar més la negociació que no pas la independència

Inhabilitat fins al 2028. El govern espanyol justifica l’indult per a Jordi Sànchez per tractar-se d’una persona “clau”, arran la seva participació en l’1-O i en la DUI, per a la “restauració de la convivència” i també considera que el seu empresonament “dificulta la normalització de les relacions entre Catalunya i l’Estat. L’informe indica que la societat “el reconeix com un activista i un defensor dels drets humans”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia