Política

L’ONU reprèn l’ajut a l’Afganistan per evitar una “catàstrofe humanitària”

Vols amb treballadors i aliments arriben de nou a Kabul

Un 90% de les famílies lluiten per poder menjar el suficient cada dia, explica l’ONU

Els vols de les Nacions Unides (ONU) amb ajut humanitari a l’Afganistan, interromputs el 15 d’agost passat per la presa del poder dels talibans, es van restablir aquest diumenge amb destinació a la capital, Kabul. Segons va informar ahir el Programa Mundial dels Aliments (PMA) de l’organisme internacional, els vols interns amb les ciutats de Mazar-i-Sharif, Kandahar i Herat es van reprendre el 29 d’agost. La directora del PMA, Mary-Ellen Mc Groarty, constatava la “desesperació a diversos llocs del país”.

Després de vint anys de guerra, es calcula que uns 9 milions d’afganesos en depenen directament per poder viure. L’ONU adverteix del desastre humanitari a què s’aboca el país, i el secretari general, Antonio Guterres, ja va fer palès, aquest dilluns a la conferència de donants, que farien tot el que estigués a les seves mans: “Perquè mai hem abandonat el poble afganès.” Guterres reconeixia així la necessitat de parlar amb el nou poder, els talibans, per fer viable l’arribada logística i el repartiment de l’ajut.

De fet, els talibans també tenen interès a evitar una crisi humanitària que tensaria encara més la situació social en un dels països més pobres del món. Ahir van reclamar a l’ONU que els ajudés a retornar a les seves llars els 3,5 milions de refugiats interns per la violència, en un altre intent de guanyar-se la confiança de la comunitat internacional. “Estem llestos per a tot tipus de col·laboració”, van dir.

LA XIFRA

400.000
persones
van poder rebre ajut humanitari de l’ONU el mes d’agost passat a l’Afganistan.

LA FRASE

Treballem per satisfer les àmplies necessitats abans no sigui massa tard
Mary-Ellen McGroarty
DIRECTORA DEL PROGRAMA MUNDIAL D’ALIMENTS DE L’ONU

Dos líders talibans desapareixen

La desaparició de l’escena pública de dos líders talibans, els mul·làs Haibatullah Akhundzada i Abdul Ghani Baradar, ha fet créixer els rumors a la capital, Kabul, sobre si han estat víctimes de les lluites intestines del nou poder. Baradar és un dels caps polítics dels extremistes islàmics més coneguts i va participar en les converses sobre la retirada dels EUA. Un portaveu del govern talibà ha intentat desmentir-ho, a través de les xarxes socials mitjançant imatges de Baradar, sense data ni cap prova directa d’on podria ser, cosa que ha fet incrementat els rumors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia