Política

Les dues Corees alcen la tensió provant míssils

El règim de Kim Jong-un dispara dos projectils més en direcció al Japó i Seül entra al club dels pocs països que estrenen un coet mar-terra

El diàleg sobre la desnuclearització continua estancat

L’exèrcit de Corea del Nord ha disparat dos míssils balístics en direcció al mar del Japó, segons van informar ahir les autoritats sud-coreanes i japoneses. Aquests llançaments dirigits per Pyongyang es van produir només dos dies després que Corea del Nord anunciés el llançament amb èxit d’un míssil de creuer de llarg abast desenvolupat fa poc temps. La tensió a la zona puja, amb aquests llançaments, un graó més.

Tot i que en un primer moment l’Estat Major Conjunt de Corea de Sud va informar del llançament “d’un projectil no identificat”, posteriorment va indicar que es tractava de dos míssils balístics. Els míssils van ser disparats des de la comarca central de Yangdok, entre les 12.34 h i les 12.39 h, hora local, i van volar al voltant de 800 quilòmetres a una altitud màxima d’uns 60 quilòmetres, segons l’exèrcit del sud. Fonts governamentals de Seül van especular amb la possibilitat que els projectils fossin una versió millorada dels míssils nord-coreans KN-23, basats en els míssils balístics mòbils Iskander de Rússia. Més tard, el govern del Japó va advertir també sobre el llançament, i el Ministeri de Defensa va assegurar que els míssils no van entrar en territori nipó, segons l’agència de notícies Kyodo. “Els recents i repetits llançaments de míssils balístics i altres projectils per part de Corea del Nord són un problema greu per al Japó i la comunitat internacional en el seu conjunt”, va denunciar el ministeri i el primer ministre Yoshihide Suga, tot reiterant que “és una violació escandalosa de les resolucions de l’ONU”.

Aquesta prova és el segon llançament de míssils balístics que Pyongyang fa des de començament d’any, i la cinquena important amb armes de destrucció coneguda, si es tenen en compte aquelles que tenen en consideració els míssils de creuer. L’últim llançament de míssils balístics per part de Corea de Nord es va produir el 25 de març d’enguany, quan el règim va llançar dos míssils de curt abast cap al mar del Japó, similars als que van llançar ahir al migdia. El govern liderat per Kim Jong-un ha incrementat les tensions militars en els últims temps. Aquesta setmana, també ha mostrat senyals de reiniciar un reactor nuclear productor de plutoni, al complex de Yongbyon.

Difícils de detectar

Ahir al vespre, l’oficina presidencial de Corea del Sud va informar que el seu exèrcit havia llançat amb èxit un míssil balístic des d’un submarí. Esdevé així el vuitè país del món que posseeix aquest tipus d’arma. El llançament submarí es va fer a la seu de l’Agència per al Desenvolupament de Defensa, amb la presència dels principals responsables governamentals, incloent el president Moon Jae-in, qui es va felicitar de l’èxit d’una missió que només han completat amb èxit els EUA, Rússia, la Xina, la Gran Bretanya, França, l’Índia i Corea del Nord.

El míssil es va llançar des del submarí més nou de la marina i va assolir el seu objectiu “amb precisió”, després de volar una distància que no es va voler revelar. La importància de disposar de la capacitat de disparar un míssil des d’un submarí amplia enormement l’abast de l’arsenal de Corea de Sud i el fa molt més perillós: la naturalesa mòbil dels submarins dificulta la detecció dels llançaments.

El fet que Seül hagi respost el mateix dia amb un test d’armes a les proves de Pyongyang és molt poc habitual, donada la imprevisió amb què es produeixen aquest tipus de tests per part de Corea del Nord. Aquest intercanvi es produeix mentre el diàleg sobre desnuclearització continua estancat des de la fracassada cimera de Hanoi del 2019. Els EUA han obert les portes a reunir-se amb Corea del Nord sense condicions prèvies, i en qualsevol moment i lloc, per intentar revifar les converses. Per ara no n’han obtingut cap resposta.

LA FRASE

El llançament és una violació escandalosa de les resolucions de l’ONU
ç
Yoshihide Suga
PRIMER MINISTRE DEL JAPÓ

La Xina evita cap mena de crítica a Corea del Nord

Els ministres d’Afers Exteriors de Corea del Sud i la Xina es van reunir ahir a Seül per tractar la situació amb Corea del Nord i altres problemes de seguretat regional. El cap de la diplomàcia sud-coreana, Chung Eui-yong, va demanar al seu homòleg xinès, Wang Yi, un paper més actiu i que ajudés a persuadir Pyongyang perquè torni a les negociacions nuclears. En la trobada amb la premsa, Wang va evitar fer cap referència negativa a Corea del Nord, fins i tot després de saber-se la notícia dels dos míssils balístics al mar del Japó. “No només Corea del Nord, sinó també altres països participen en actes militars”, va rebatre Wang. Pequín espera que tots els països treballin junts d’una manera que sigui “útil per a la pau i l’estabilitat a la península de Corea” perquè es puguin reprendre les converses amb Corea del Nord. “Tots hauríem de fer els nostres propis esforços per reiniciar les converses”, va dir. Les seves declaracions anaven dirigides als EUA i Corea del Sud, que van fer exercicis militars conjunts aquest agost, malgrat les reiterades crides de Corea del Nord a cancel·lar-los.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres