Política

Un pla de govern per fer boca per als comptes

El consell executiu gira full amb relació a la crisi interna i aprova el full de ruta de la legislatura, que fa seus els punts dels acords d’investidura

La CUP, amb qui ara voldria negociar el pressupost, ja adverteix que no li agrada l’enfocament general

Un full de ruta de quatre anys per girar full, com a mínim per ara, pel que fa a la primera crisi interna. El consell executiu va aprovar ahir el seu pla de govern per a la legislatura, un document de 145 planes i més de 1.500 mesures –300 de les quals, definides com a estratègiques–, distribuïdes en cinc grans eixos que afecten tots els departaments, i que serà la principal guia d’actuació que marcarà el rumb en els pròxims anys. El document, que també concreta indicadors per anar-ne avaluant l’aplicació, recull de manera gairebé íntegra els acords a què ERC va arribar amb Junts i la CUP per a la investidura de Pere Aragonès, amb punts ja coneguts, entre els quals destaquen l’aposta pel diàleg amb l’Estat, la petició del traspàs de totes les infraestructures estatals a Catalunya, com el servei de rodalies, ports i aeroports –si bé no diu res de l’ampliació del Prat–, el pla pilot per a la implantació de la renda bàsica universal, la gratuïtat de l’educació de 0 a 3 anys, la defensa del català, més inversió en salut i habitatge, l’impuls de l’equitat menstrual, l’augment del pressupost de cultura, la fiscalitat verda i la creació d’una energètica pública.

Amb la concreció d’un pla oficial, el govern pretén d’una tacada atreure la CUP perquè aprovi el pressupost del 2022, però alhora girar full amb relació a la crisi desencadenada en l’anterior consell executiu, quan Aragonès va rebutjar la proposta de delegació que Junts li havia presentat per a la represa l’endemà de la taula de negociació amb l’Estat, en vista que no la formaven només membres del govern. Les desavinences en aquest punt, de fet, no han desaparegut, perquè ahir va quedar clar que les posicions d’uns i altres romanen enrocades, per bé que l’executiu s’ha proposat quedar-ne al marge i mirar endavant per centrar-se en la gestió. Per escenificar una imatge d’unitat, ahir el president i el vicepresident Jordi Puigneró van entrar plegats a la reunió. “En un govern de coalició hem d’acostumar-nos a tenir diferències i desacords en determinats temes”, sostenia la portaveu, Patrícia Plaja, que distingia entre la dinàmica de partits i la de l’executiu. “Hi pot haver diferències, però clarament hi ha una unitat d’acció en la gestió del govern”, cloïa.

El primer punt del document aprovat ahir de manera col·legiada, de fet, es fixa com a objectiu l’impuls d’un procés de negociació “segons els estàndards democràtics internacionals” per resoldre el conflicte polític, que s’ha d’articular a través d’una taula “entre els dos governs”. “Qui seu a la taula és el govern; així va ser la setmana passada i continua tot de la mateixa manera”, insistia Plaja, que recordava, com ha reiterat el president, que la porta “continua oberta” per als consellers de Junts. A la tarda, però, la portaveu al Parlament del partit de Puigdemont, Mònica Sales, en feia la seva pròpia interpretació. “La taula és de govern a govern, perquè qui aprova la delegació és el govern, però qui en designa els membres és cadascuna de les parts, i els nostres són els que ja vam fer públics. No ens movem”, subratllava.

A les discrepàncies per la delegació en la taula de negociació, que per tant es mantenen i debiliten la part catalana, s’hi afegeix el retard de l’Acord Nacional per l’Amnistia i l’Autodeterminació, també inclòs en el pla de govern, que hauria d’enfortir les demandes catalanes en paral·lel a la negociació. Plaja reiterava que fa setmanes que s’hi treballa, amb la voluntat que sigui un acord “de llarg recorregut” en què tothom trobi el seu encaix per fer-lo “tan representatiu com sigui possible”, però encara no en podia aportar més novetats.

Nou avís de la CUP

L’aprovació del pla hauria d’anar seguida ara, de manera lògica a fi precisament de poder-lo desplegar, de la del pressupost de l’any vinent, que el govern està acabant d’elaborar. Tal com explicava ahir Plaja, el conseller d’Economia, Jaume Giró, que ja va fer una primera reunió al juliol amb els grups parlamentaris, s’ha trobat en les últimes setmanes amb els consellers per acabar d’avaluar les necessitats dels departaments, amb la qual cosa el tràmit intern avança en paral·lel a les converses entre els socis de govern, ERC i Junts, amb la idea que els comptes passin el tràmit parlamentari a la tardor i es puguin aprovar abans de final d’any perquè entrin en vigor ja l’1 de gener. És clar que per fer-ho cal almenys un tercer implicat, i el govern compta amb la CUP com a soci preferent, tot i que els anticapitalistes van llançar una nova advertència ahir a la tarda i van deixar clar que no els agraden ni les “línies generals” ni “l’enfocament” del pla de govern presentat al matí, fet que augura converses complicades. “Considerem que el marc general denota continuisme, i camina en un sentit contrari al model de país que vam acordar”, resumia el diputat Xavier Pellicer. I és que, per a la CUP, “no n’hi ha ni de bon tros prou” amb el fet que el govern enarbori cada dia les grans transformacions que vol fer si acaba fent “polítiques continuistes respecte a etapes anteriors”. Pellicer, per a qui “només faltaria” que el pla no incorporés les mesures pactades amb la CUP per a la investidura, posava com a exemple la candidatura als Jocs d’hivern del 2030, també recollida en el document malgrat l’oposició frontal dels anticapitalistes, que a més interpreten la manifestació de diumenge contra l’ampliació de l’aeroport del Prat com una “advertència clara” perquè hi hagi un “canvi de rumb immediat” del govern. “La gent reclama un gir de 180 graus respecte a les polítiques del territori, que aturi macroprojectes i polítiques especulatives”, constatava. En aquest sentit, deia que encara no s’han assegut per negociar els comptes, però ja advertia: “Certs macroprojectes, certs enfocaments i certes aromes de continuïtat respecte a les legislatures anteriors ens ho posen més difícil.”

“Probablement no compartirem totes les mesures amb la CUP, però estem segurs que el pla de govern és transformador i inclou moltíssimes de les propostes i compromisos negociats per a la investidura”, es defensava minuts després la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, que recordava que tot això “hauria de poder facilitar” l’aprovació d’un pressupost que precisament “és imprescindible” per desplegar els punts acordats. “No agradarà al 100%, però volem posar l’accent en els compromisos pactats, així que la valoració no pot ser tan negativa com diuen”, replicava. Des de Junts, Sales defensava el projecte dels Jocs i expressava la “màxima confiança” en el Departament d’Economia, que està elaborant els comptes, per bé que instava abans les altres forces independentistes a fer front comú al Congrés per obtenir tants recursos com sigui possible dels pressupostos de l’Estat a fi de poder aprovar després els de la Generalitat.

LA DATA

28.09.21
Començarà
el debat de política general al Parlament, i el president Aragonès hi exposarà el pla de govern aprovat ahir.

LA FRASE

Certs enfocaments, certs macroprojectes i certes aromes de continuïtat respecte a legislatures anteriors ho posen més difícil
Xavier Pellicer
diputat de la cup


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES