Política

L’enviat especial dels EUA a Haití dimiteix pel tracte als immigrants haitians

El diplomàtic nord-americà qualifica d’“inhumana i contraproduent” la repatriació de refugiats

Més de 4.000 persones malviuen a la frontera amb Mèxic

El govern de Joe Biden té una crisi molt seriosa a la frontera sud dels Estats Units. Els problemes se li acumulen i les respostes són criticades per totes bandes i arreu, especialment amb el manteniment de polítiques i decisions controvertides que són comparables amb les que podria haver aplicat l’administració de Trump.

L’última patata calenta en mans de la Casa Blanca és el repte de gestionar milers de refugiats haitians, que des de l’arribada de Biden al poder s’han incrementat en nombre per les promeses de més flexibilitat de regularització i acceptació de sol·licituds d’asil fetes per la nova administració.

La mà ferma aplicada els últims dies contra aquests immigrants, concentrats sota un pont en un punt de la frontera amb Mèxic, ha provocat la primera dimissió: la de Daniel Foote, enviat especial per a Haití.

En una carta duríssima, Foote, diplomàtic de llarga trajectòria nomenat com a resposta a l’assassinat del president Jovenel Moïse al juliol, critica la “decisió inhumana i contraproduent” d’enviar milers d’haitians de tornada al seu país, un estat “col·lapsat” regit per la violència i la inseguretat.

“No se m’associarà amb la decisió inhumana i contraproduent de deportar milers de refugiats haitians a Haití, un país on funcionaris nord-americans estan confinats en camps segurs pel perill que comporten les bandes armades en el control de la vida diària”, va escriure.

Es calcula que més de 4.000 haitians estan encara en una mena de camp de refugiats insalubre i sense garantia de res. N’han expulsat desenes, i el ritme s’accelerarà durant la setmana vinent. Milers més han decidit tornar a Mèxic i esperar allí millors opcions per entrar als EUA.

Per a Foote, la política cap a Haití és “profundament defectuosa”, i es va queixar que mai van fer-li cas sobre les solucions que proposava. La duresa de les paraules de l’exfuncionari va ser criticada amb la mateixa força per la Casa Blanca, que insinuava que “algunes de les seves propostes malmetien l’objectiu de promoure la democràcia” a Haití.

“Va tenir moltes oportunitats per expressar les seves preocupacions sobre immigració durant el seu mandat i mai va fer-ho”, va etzibar la portaveu presidencial, Jen Psaki. En un comunicat igual de contundent, el departament d’Estat va considerar “lamentable” que Foote decidís dimitir en comptes d’aportar solucions.

Imatges “horroroses”

El que és cert és que el govern de Biden no aconsegueix desempallegar-se de les imatges “horroroses”, en paraules d’alts càrrecs de l’administració, que els obliguen a revisar polítiques i protocols destinats a controlar un problema migratori que s’amuntega i no sembla tenir solució.

Ahir, el departament de Seguretat Nacional va anunciar que cap agent patrullarà a cavall per controlar el flux d’haitians, perquè es vol evitar la repetició de la cruesa del maltractament i persecució dels immigrants a cavall i amb el que semblen fuets o brides a les mans, mentre els haitians intentaven tornar al camp de refugiats travessant la frontera, després d’haver aconseguit menjar a Mèxic.

LA FRASE

No se m’associarà amb la decisió inhumana de deportar milers de refugiats
Daniel Foote
Ex-enviat especial dels EUA a haití


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona