Política

El PP culpa Sánchez de l’alliberament

L’insta a explicar l’“error” i entén el Suprem com “l’única taula de diàleg possible”

Marlaska se’n renta les mans

El secretari general del PP, Teodoro García Egea, va acusar ahir el president espanyol, Pedro Sánchez, de mostrar-se tebi i poc disposat a l’extradició de l’expresident Carles Puigdemont, i va llançar fins i tot sospites sobre l’actuació del govern espanyol en l’afer. “Sánchez hauria de demostrar d’una vegada el seu compromís amb la llei i la justícia i aclarir que el suposat error que ha permès que Puigdemont surti de la presó no ha estat consentit o afavorit pel govern espanyol”, va dir en la cloenda del 16è Congrés del PP a la Corunya. García Egea va aprofitar per carregar contra la negociació entre governs, en considerar que l’única taula de diàleg on s’hauria d’asseure el president a l’exili “és el banc dels acusats de la sala segona del Tribunal Suprem”. “Cal portar-lo com més aviat millor davant els jutges. Aquesta és l’única taula de diàleg que garanteix la democràcia”, va insistir. Per ell, Sánchez “s’està jugant els pressupostos entre Brussel·les i el Prat, i entre Vitòria i Sardenya”, mentre l’acusava d’“inacció”.

En canvi, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que va coincidir a Màlaga amb la seva homòloga italiana, va tirar pilotes fora i no va voler “fer valoracions de les resolucions judicials”, per limitar-se a dir que “l’ordre europea de detenció és un diàleg entre tribunals de la UE”. “Tot ciutadà reclamat per la justícia espanyola ha de comparèixer davant la justícia espanyola”, repetia, com Sánchez la vigília. Segons el ministre, cal deixar que resolguin els tribunals de la Unió, a què pertanyen “tots els tribunals independentment del país”. El secretari d’organització del PSOE, Santos Cerdán, va mostrar el seu “respecte i acatament” a la decisió judicial i va recordar que Puigdemont va marxar quan governava el PP.

“Alleujament” al govern italià per haver evitat el cas

“El sentiment més comú en el govern [italià] al final del dia és l’alleujament”, escrivia ahir el diari italià La Repubblica en el seu article de portada, on feia notar la “satisfacció” pel fet que l’afer Puigdemont acabés en tot just unes hores, amb el reconeixement de la legitimitat de la detenció en l’autonomia de la policia de fronteres de l’Alguer. L’alliberament “deixa tots els escenaris oberts”, subratllava el rotatiu, però “sobretot evita l’esclat d’un cas internacional”. “Amb Puigdemont emmanillat a Itàlia per petició de la justícia espanyola, l’estratègia de distensió ideada per Sánchez per abordar la qüestió catalana ja havia estat criticada. L’epíleg de l’afer, ara com ara, satisfà tothom a l’eix Roma-Madrid, també en el silenci de Palazzo Chigi [seu de la presidència] i dels ministeris de Justícia i Afers Exteriors, en primera fila per abordar el problema”, deia el diari, que recorda que el procediment ara “està totalment en mans de l’autoritat judicial”. Segons el rotatiu, “Itàlia corria el risc de caure en el parany d’una història jurídica complexa”, així que el Tribunal d’Apel·lació de Sàsser “va eliminar una patata calenta”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona