Política

Compromesos amb el llegat de Pau Casals

Aragonès en lloa la lluita per la pau en l’acte dels 50 anys del discurs a l’ONU

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va assegurar ahir que des del govern català estan “plenament compromesos a continuar el llegat que ens va deixar Pau Casals”, basat en el seu compromís per la pau, contra la guerra i el feixisme i garantint els drets i llibertats. Per a Aragonès, és un “deure” continuar treballant per “fer viure i créixer” aquests compromisos que va expressar en el discurs que el director d’orquestra, compositor i violoncel·lista va pronunciar ahir feia 50 anys a la seu de l’ONU després d’estrenar l’Himne a les Nacions Unides amb lletra del poeta W.H. Auden per encàrrec del secretari general U Thant.

La Fundació Pau Casals va commemorar ahir a la tarda, amb un concert al Palau de la Música a càrrec de la Franz Schubert Filharmonia i l’Orfeó Català, aquell dia en què el músic també va rebre la Medalla de la Pau en l’assemblea general de l’ONU que es va fer a Nova York. El discurs polític improvisat de Casals aquell dia, amb la coneguda frase “I am a catalan”, va ser recordat per Aragonès abans de començar l’actuació musical perquè no “va ser una excepció” en el dia a dia del músic català per mostrar el seu compromís per l’entesa entre pobles i tota la humanitat. Però el president de la Generalitat sí que va destacar que era “un orgull” per al país perquè la primera vegada que es parlava de Catalunya “amb tota la força i tota l’empenta” en l’assemblea de l’ONU “va ser per parlar de pau”. El president va destacar que es referís al fet que Catalunya va ser la nació més gran del món i va recordar que les grans nacions “no es fan a través de la força, sinó dels compromisos i de la capacitat de generar benestar i oportunitats als seus ciutadans”.

En l’acte, també hi va intervenir la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, que va excusar el ministre de Cultura, Miquel Iceta, però va llegir les seves paraules, en què va lloar el caràcter “senzill, tossut i generós” del que va ser una “ de les personalitats més universals de la cultura catalana”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia