Política

El Parlament portuguès aboca a avançar eleccions

El Parlament portuguès va rebutjar ahir els pressupostos per al 2022 presentats pel govern del socialista António Costa, en minoria a la cambra, obrint així les portes a eleccions anticipades. Els comptes només van rebre el suport dels diputats socialistes i cinc abstencions, mentre que tota la dreta i els antics socis de l’executiu –el Bloc d’Esquerra i els comunistes– hi van votar en contra. Amb els pressupostos tombats, per primera vegada en la història democràtica de Portugal, els passos a seguir depenen ara del president del país, Marcelo Rebelo de Sousa, que ja havia avisat que dissoldria el Parlament i avançaria les eleccions si els comptes no prosperaven. En el discurs previ a la votació, el mateix Costa ja va assumir que el país s’encaminava cap a eleccions anticipades, i va demanar una majoria estable per a la pròxima legislatura. El primer ministre va dir que confiava que la seva “frustració” i la dels votants de l’esquerra “es pugui convertir en una majoria reforçada, estable i duradora en una pròxima sessió legislativa”, tot admetent la “pena” que li ha causat el “final prematur”.

Costa va assegurar que el govern surt “amb la consciència tranquil·la i el cap alt” i que garantiran el govern del país durant la crisi. “He fet tot el que tenia a l’abast per assegurar la viabilitat d’aquest pressupost sense acceptar el que, en consciència, considero que el país no podria suportar”, va dir als diputats. Per ell, hi va afegir, un vot contra l’esquerra equival a una “derrota personal”. Costa va poder governar amb el Bloc i els comunistes gràcies a un acord del 2015 que va ser presentat com un model a Europa. Però en el seu segon mandat, el 2019, va optar per governar en minoria, sense un acord global amb els antics socis, fet que s’ha demostrat inviable i que ha acabat abocant a eleccions en meitat de la legislatura a Portugal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia