Política

Una petició dels pares

El TSJC ha obligat fins ara sis escoles catalanes a canviar el seu projecte lingüístic per no incloure el castellà

Respon a totes elles a la petició expressa de les famílies dels alumnes

Utilitzar també la llengua castellana com a vehicular dins l’ensenyament obligatori dels seus fills ha estat des de fa anys la lluita d’un grapat de famílies, el Departament d’Educació les xifra en 80, que van optar per la via judicial en entendre que no van ser ateses les seves demandes per part de l’administració. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va establir el percentatge mínim del 25% d’hores lectives en castellà l’any 2014 en una primera sentència en què afirmava que la presència d’aquesta llengua era “residual” i no complia amb el que havia fixat el 2010 el Tribunal Constitucional (TC), que considerava tant el català com el castellà llengües vehiculars de Catalunya.

La darrera de les sentències en aquest sentit va arribar a principis d’aquest mes de novembre per a l’escola Puig de les Cadiretes de Llagostera. El tribunal, en una sentència feta en català, reconeixia el dret dels pares que el seu fill fes els seus estudis també en castellà. La sentència, tot i reconèixer el català “com a centre de gravetat del sistema educatiu”, fixava en un 25% el percentatge de la llengua castellana “a falta de la concreció per l’administració demandada”. El projecte lingüístic de l’escola tombat pel TSJC defensava el català, en tant que “la major complexitat i diversitat lingüística i cultural de la societat catalana fan necessari potenciar des de l’escola la llengua pròpia, que ha de convertir-se en llengua comuna i factor de cohesió social de tota la població”.

La decisió del tribunal pel que fa al projecte lingüístic de l’escola Puig de les Cadiretes va ser especialment ben rebuda per l’Assemblea per a una Escola Bilingüe (ABE), que reclama un 25% de matèries en castellà “amb independència de la realitat social de l’entorn del centre educatiu”. Fins ara ja són sis els col·legis catalans que s’han vist obligats a refer els projectes lingüístics perquè han estat anul·lats pel TSJC. A l’escola Puig de les Cadiretes de Llagostera (pública), s’hi afegeixen l’escola Frangoal de Castelldefels (concertada), l’escola Aura de Reus (concertada), l’institut Els Pallaresos dels Pallaresos (públic), l’escola Bogatell de Barcelona (pública) i l’escola Josefina Ibáñez d’Abrera (pública). Segons un informe sobre la presència a les aules de les dues llengües que l’alt tribunal va demanar a la Generalitat sobre una mostra de 184 centres, es va establir que l’ús del castellà era en aquest cas d’un 18%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona