Política

La Generalitat pateix el pitjor ciberatac del 2021

El govern recupera en tres hores les més de 2.000 aplicacions informàtiques compromeses

Es tractava d’una ciberamenaça quatre cops més greu que la del 9-N

La Generalitat va recuperar en tres hores la totalitat de les més de 2.000 aplicacions informàtiques compromeses a causa del pitjor ciberatac patit en tot el 2021 a Catalunya, quatre vegades més greu que el sofert durant el 9-N del 2014, que es va trigar tres dies a resoldre.

En concret, es tractava d’un atac DDos, de denegació de servei, que consisteix a col·lapsar els serveis amb un augment del volum de trànsit per tal que el servidor augmenti el temps de processament i es col·lapsi. El Centre de Control del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) va detectar-ne l’inici quan faltaven cinc minuts per a les set de la tarda de divendres i es va activar un comitè de crisi liderat per la Vicepresidència a través de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, operativa des de l’1 de gener del 2020. A dos quarts d’onze de la nit es van recuperar la totalitat dels serveis i aplicacions de la Generalitat exposats. El govern sospita que es tracta d’un atac contractat a través de l’internet fosc (dark web) i se n’està analitzant l’origen i la motivació. El vicepresident, Jordi Puigneró, va assegurar ahir a TV3 que “no va ser obra de quatre afeccionats” i que va ser “absolutament planificat”, però que no s’ha registrat cap robatori de dades perquè l’atac no perseguia robar-ne, ni tampoc diners.

Segons la memòria de l’Agència, només el 2020 la Generalitat va patir més de 800 milions de ciberamenaces, només unes 1.000 de les quals van provocar un ciberincident i, d’aquestes, 20 van ser d’una gravetat que va requerir una intervenció important de l’Agència.

L’executiu alerta que l’augment dels ciberatacs pot suposar un autèntic llast per a l’economia, la societat digital i la ciutadania.

LA FRASE

No l’han fet quatre aficionats, tant pels coneixements com pels recursos econòmics que hi han dedicat
Jordi Puigneró
Vicepresident del govern


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia