Política

Diversos polítics catalans reclamen esclarir el 17-A després que Villarejo vinculi els atemptats amb el CNI

Aragonès estudia emprendre accions legals per les declaracions de Villarejo sobre el 17-A

Borràs, Ciuró, Turull, Forn, Forcadell i Munell, entre d’altres, demanen investigar els fets

El vincle del CNI amb el 17-A ha sacsejat la política catalana. Diversos dirigents han reaccionat a Twitter per reclamar esclarir els atemptats, després que l’excomissari José Manuel Villarejo hagi afirmat aquest dimarts en seu judicial que els atacs de la Rambla i Cambrils del 2017 van ser “un error greu” de l’aleshores director del CNI, Félix Sanz Roldán, que “va calcular malament les conseqüències per donar un petit ensurt a Catalunya” abans de l’1-O.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès , ha qüalificat els fets del 17-a de “barbàrie” i ha reclamat explicacions i que s’investigui per tal d’“esclarir la veritat”. En aquest sentit, Aragonès ha demanat als serveis jurídics de la Generalitat que estudiïn les accions legals que es puguin emprendre.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs , ha dit que “és absolutament imprescindible saber la veritat”. La consellera Lourdes Ciuró ha qualificat el fet d’“ignominiós”, i l’expresidenta Carme Forcadell ha apuntat que és “molt greu”, alhora que ha reclamat aclarir les paraules de Villarejo.

Borràs ha afegit que, “a la llum de les greus informacions aparegudes”, ara és “absolutament imprescindible saber la veritat”. “Aportar transparència a un atemptat tan greu és fonamental. Ocultar informació sota la premissa del secret oficial no aporta credibilitat, al contrari, desacredita”. La presidenta del Parlament ha reclamat aprovar la comissió d’investigació al Congrés, que fins ara no ha rebut prou suports per a constituir-se. “Ara és l’hora de donar la cara i assumir les responsabilitats que corresponen”, ha conclòs.

El Parlament sí que va crear una comissió d’investigació sobre el 17-A. El seu president, el diputat Jordi Munell (Junts), alcalde de Ripoll, també ha reaccionat avui a Twitter: “Molt greu aquesta declaració. Ara cal exigir de nou als partits que ho varen bloquejar, una comissió d’investigació al Congrés espanyol i explicar en seu parlamentària pública les exposicions i conclusions de la Comissió de Secrets Reservats”.

Per la seva banda, Ciuró ha subratllat que hi ha “una unitat policial d’un ministre que hauria permès un atemptat, protegir corruptes i perseguir adversaris polítics”. “Alguns agents en actiu, condecorats i amb pagues vitalícies regulades per lleis franquistes encara vigents. Ignominiós. No demanem saber la veritat, ho exigim”.

El qui va ser conseller d’Interior durant els atemptats, Quim Forn –empresonat després per l’1-O– i indultat l’any passat-, ha preguntat què pensa fer la Fiscalia. “Xiular com ha fet el Congrés de diputats?

El conseller de la Presidència d’aleshores, Jordi Turull –també empresonat i indultat– ha preguntat amb retòrica si es tracta de “terrorisme d’Estat”. “Que repugnants! I és que entre ells (togues i corts mediàtiques) s’ho taparan tot, sota la lògica de ‘primero és la unidad y después la verdad’”, ha afegit.

També hi ha dit la seva l’expresident Quim Torra: “Gravíssim. Ens trobaríem davant d’un crim d’estat. Cal arribar fins el final”.

Puigdemont acusa l’Estat espanyol dels atemptats del 17-A

L’expresident de la Genralitat i eurodiputat, Carles Puigdemont , ha acusat l’Estat espanyol de ser el responsables dels atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils.

Segons Puigdemont, l’Estat n’és responsable per la seva negativa a investigar a fons les connexions de l’imam de Ripoll amb els serveis secrets espanyols.

Puigdemont també ha dit que a la cultura política espanyol es considera com un mal menor, justificable, amb l’objectiu de defensar “la pàtria”.

L’expresident ha assegurat que la “claveguera espanyola” va “segar la vida de quinze innocents” per enviar “un missatge al poble de Catalunya”.

Des del seu exili a Brussel·les ha assegurat que alguns polítics espanyols ja “havien advertit que passarien coses” i s’ha preguntat si els atemptats són “les coses que havien de passar”. Davant d’això, Puigdemont exigeix explicacions al cap de l’Estat i al president del govern i etziba que “Espanya està sota sospita”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia