Política

La candidata Taubira altera l’equilibri a l’esquerra francesa

L’exministra confirma que es presenta a les presidencials en un acte al barri dels ‘canuts’ de Lió, lloc històric obrer

Diu que se sotmetrà a la primària popular, on Hidalgo, Jadot i Mélenchon no es presenten però se’ls podrà votar

Amb un temps glacial i sobre les costes de l’històric barri de La Croix-Rousse de Lió, la veterana política guaianesa Christiane Taubira va oficialitzar ahir la seva candidatura a les presidencials franceses de l’abril, dins del ja per si farcit i desorientat espectre de l’esquerra. La seva candidatura pretén unificar la resta de pretendents, però s’enfronta a uns altres candidats que no li han cedit la plaça ni compten participar en unes primàries organitzades a finals de gener per un col·lectiu independent. “Reconec les regles de la primària popular, i reconeixeré els seus resultats”, va començar afirmant Taubira abans d’anunciar públicament la seva candidatura.

Ho feia davant mig miler de persones, en un mirador des d’on es veu la ciutat lionesa i el seu riu Roine i des d’on al segle XIX els canuts, els obrers tèxtils, van encapçalar diverses revoltes contra l’ordre establert, aixafades en cada cas, i van inspirar pensadors socialistes i anarquistes. Per això, el discurs de Taubira, d’una vintena de minuts completament improvisat, va posar especial èmfasi en “renovar el contracte social” davant l’ús “com a instrument de poder personal” que, segons ella, n’ha fet de la presidència Emmanuel Macron els darrers cinc anys.

Aquest nou contracte social es desdobla en un reforç dels serveis públics, amb el recordatori per part de Taubira del seu pas pel Ministeri de Justícia durant la presidència anterior del socialista François Hollande, la instauració de 800 euros mensuals als joves universitaris durant cinc anys, la pujada del salari mínim als 1.400 euros nets, un impost per a les fortunes de més de 10 milions d’euros, la contractació de 100.000 nous sanitaris i un IVA del 0% per cent als productes de l’agricultura biològica. Una sèrie de mesures pensades per a una “República indivisible i laica”. I donat els seus orígens antillans, que tingui en compte “les llengües i cultures regionals pel que aporten a l’imaginari comú”.

Davant d’aquests anuncis, els altres tres candidats principals de l’esquerra van continuar la seva campanya particular i ni la socialista Anne Hidalgo, que inicialment havia dit que sí, ni l’ecologista Yannick Jadot ni l’insubmís Jean-Luc Mélenchon no pensen presentar-se a la primària popular. Els seus responsables, però, els han inclòs juntament amb tres candidats menors més al vot d’uns 120.000 simpatitzants per ara confirmats i que es farà del 27 al 30 de gener. Hauran de valorar-los en una escala de cinc, de “molt bo” a “insuficient”, i es proclamarà guanyadora la candidatura que tingui la millor mitjana.

La desesperació pel panorama de l’esquerra a les presidencials és tal –cap dels candidats supera el 10% en intenció de vot– que un d’aquests altres candidats, l’eurodiputat Pierre Larrouturou, ha fet durant vuit dies una vaga de fam demanant la unitat de l’esquerra.

LES FRASES

Perquè el govern ens respecti i us respecti, soc candidata presidencial
Hem de sentir la nostra immensa diversitat, en una República laica
Christiane Taubira
exministra de justícia en governs socialistes

Le Pen repta Macron al Louvre

A l’altra banda de l’espectre polític francès, al qual els sondejos atorguen possibilitats de disputar una segona volta a un Emmanuel Macron candidat virtual a la reelecció, la ultradretana Marine Le Pen va presentar ahir un vídeo enregistrat davant la icònica piràmide del Louvre. La contrincant de Macron a la segona volta del 2017 va utilitzar el mateix símbol que el nou president havia escollit de manera solemne la nit de la seva victòria. Però, ara, per donar-hi la volta i contrarestar l’esperit europeista d’aquella celebració. Immediatament després que la candidata de l’Agrupació Nacional donés a conèixer el vídeo, la direcció del museu va demanar a Le Pen que el retirés i la va amenaçar de denunciar-ho si no ho feia.

De fet, el dia de la gravació les dues parts van estar parlant, però l’equip de Le Pen va tirar pel dret. I ara diu que els agradaria saber si Macron va pagar alguna cosa per l’ús aquell dia de l’esplanada de la piràmide. Un contenciós que també ha ocorregut amb l’altre candidat ultradretà amb possibilitats, Éric Zemmour, que al seu vídeo de proclamació incloïa alhora la imatge del Louvre. En el cas de Le Pen, ha jugat amb tota la intenció el factor de la polèmica perquè el tema de les identitats, els simbolismes i el relat històric s’imposa en aquesta precampanya davant de les qüestions socials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia