Política

Polèmica pels privilegis laborals al Parlament

La mesa modifica la llicència que permet deixar la feina i cobrar el sou íntegre

El cobrament de triennis, corregit

Set mesos ha trigat el Parlament a corregir unes irregularitats de fa 14 anys i que han costat a l’erari públic 1,7 milions d’euros anuals, segons publicava ahir el diari Ara. Per a alguns massa temps i per a d’altres massa poc si del que es tracta és d’eliminar privilegis com les llicències d’edat que permetien als treballadors de la cambra marxar cap a casa cinc anys abans de la jubilació cobrant el 100% del sou i fins i tot anar sumant els anys treballats, els triennis, com a futura base de cotització per a la jubilació. Hi ha 21 treballadors que se’n beneficien, entre els quals dos exsecretaris generals, Imma Folchi i Pere Sol.

Però des del 21 de desembre passat aquestes llicències han estat modificades, tot i que no afectarà els beneficiaris actuals. De moment s’hi ha aplicat una moratòria abans de poder eliminar-les i en comptes de 5 anys, la llicència s’aplicarà als últims tres anys abans de la jubilació. Caldrà haver treballat a la cambra durant 15 anys per accedir a aquest permís, que, en cap cas, implicarà rebre el 100% del sou. La llicència passarà a ser total o parcial i la rebaixa de temps implicarà una rebaixa del salari de les mateixes proporcions, segons fonts de presidència al diari.

La reforma es va iniciar el juny de l’any passat i va venir marcada per la destitució del llavors secretari general del Parlament, Xavier Muro. L’objectiu, segons llavors va explicar la presidenta del Parlament, Laura Borràs, era “obrir un nou temps” a la cambra, i ho va originar la primera signatura de nòmines que Borràs assumia com a presidenta i entre les quals va trobar les de dos secretaris generals que ja no hi treballaven.

A la irregularitat que suposava l’existència d’aquests permisos s’hi afegia, a més a més, la taula salarial dels treballadors, que incloïa el cobrament d’uns salaris que incloïen un complement per triennis, un augment del 5% del sou per cada tres anys treballats que superava la base del salari, tal com va publicar aquest diari el 21 de juny passat. El problema era que es cobrava en funció de la vida laboral, i no pas pel treball meritat al lloc laboral que ocupava a la cambra catalana, la qual cosa comportava unes quantitats que, com hem dit, superaven la base del salari.

Reforma complexa

Amb la intenció d’eliminar aquestes irregularitats, primer es va abordar el cobrament de triennis, però per fer-ho va haver de destituir Muro, que es negava a complir el mandat de transparència i austeritat que havia fixat Borràs en el seu discurs d’investidura. La nova secretària general, Esther Andreu, ja va assumir el càrrec al juny amb l’encàrrec de reformar els triennis i passar a cobrar només els anys meritats en un mateix lloc de feina. Superat aquest canvi, s’aborda la reforma de les llicències per edat, que requereix una negociació col·lectiva. L’acord arriba a la mesa del Parlament que se celebra el 21 de desembre passat. “Ha estat una reforma dura i complexa”, explicava ahir Borràs, ja que es tracta d’un privilegi “abusiu” que els treballadors de la cambra ja percebien, després de 14 anys, com un dret. A més a més, es tractava d’un permís que posava en risc la capacitat de recursos humans, ja que mentre durava aquest permís, i com que es rebia el 100% del sou, no es podia contractar cap més persona, la qual cosa suposava un augment de feina per als que continuaven treballant i un llast que impedia rejovenir els departaments. Això també implicava un envelliment del personal que al mateix temps també s’acostava a la sol·licitud d’aquest permís.

Dimissions i renovació

La negociació que han dut a terme el lletrat que porta els temes del personal de la cambra, així com els secretaris de la mesa, els diputats Ferran Pedret i Aurora Madaula, va finalitzar el 21 de desembre, després de fortes polèmiques en el si de l’òrgan de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública, que va acabar amb les dimissions dels seus tres integrants. Precisament avui la mesa del Parlament haurà de renovar aquests tres càrrecs. La dimissió es va produir com a conseqüència de la petició d’informació que va sol·licitar el diari Ara sobre la taula salarial dels treballadors del Parlament, així com els salaris que cobren els 21 treballadors que es beneficien de les llicències per edat. Garantir dos drets bàsics com són l’accés a la informació i la protecció de dades dels treballadors va originar aquesta forta polèmica que va acabar amb les dimissions de les persones que avui hauran de ser substituïdes per la mesa.

LES XIFRES

230
treballadors
té el Parlament, 21 dels quals gaudeixen de la llicència per edat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona