Política

El Tribunal de Cassació de Bèlgica demana examinar si es pot extradir Valtònyc per insults i injúries comunes

Retreu a Gant que rebutgés l’euroordre sense analitzar si els insults al rei són un delicte en el codi penal del país

El Tribunal de Cassació de Bèlgica vol que s’examini si es pot extradir a Espanya el raper Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc, per insults i injúries comunes. L’endemà que s’anunciés aquesta decisió, l’alt tribunal, que revisa qüestions de procediment, ha publicat la sentència on exposa els motius per repetir el judici només pel que fa al delicte d’injúries a la corona. Els magistrats de Cassació retreuen al Tribunal d’Apel·lació de Gant que rebutgés l’euroordre sense analitzar abans si es pot aplicar al codi penal general, en comptes de la llei especial d’injúries a la corona tombada pel Tribunal Constitucional.

Valtònyc va ser condemnat a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces per les lletres de les seves cançons. Des del 2018, lluita contra l’ordre d’extradició d’Espanya, que el reclama pels tres delictes. Igual que un tribunal de primera instància, el Tribunal d’Apel·lació de Gant va denegar l’entrega en considerar que cap dels tres crims és punible a Bèlgica. Per acceptar una euroordre, cal que els crims siguin equiparables al país que examina la petició d’extradició, segons marca la normativa europea.

La queixa de Cassació

Arran d’un recurs de la fiscalia belga, Cassació ha revisat la sentència del Tribunal d’Apel·lació de Gant i l’ha acceptat parcialment. En la sentència publicada aquest dimecres, Cassació critica que Apel·lació digués que els insults de Valtònyc a la monarquia espanyola “no estan penalitzats en la legislació belga per cap altra disposició que no sigui la llei del 1847”, que imposa penes de fins a 3 anys de presó per injúries a la corona.

“Tanmateix, no va examinar si els fets, tenint en compte la sentència del Tribunal Constitucional del 28 d’octubre del 2021, no són punibles amb els articles 275-277 i 444, 445, 448 i 449 del codi penal”.

Els articles 275-277 del codi penal belga castiguen els insults contra funcionaris públics i figures constitucionals amb penes de fins a un mes de presó. Els altres articles fan referència als delictes de la difamació i insults en general, penats amb fins a un any de presó i de dos mesos, respectivament.

Tal com assenyala Cassació, el tribunal de Gant haurà de tenir en compte la sentència del Tribunal Constitucional belga, on s’indica que les opinions crítiques contra institucions, personatges públics o el sistema constitucional d’un estat s’emmarquen en la llibertat d’expressió, tal com marca la jurisprudència d’Estrasburg.

Repetició del judici

En les pròximes setmanes, el Tribunal d’Apel·lació de Gant haurà de revisar si els insults de Valtònyc al rei serien un delicte a Bèlgica segons el codi penal del país. Una nova sala de jutges haurà de repetir el judici, però només aquest delicte i tenint en compte les instruccions de Cassació. Una extradició per enaltiment del terrorisme i amenaces ja queda descartada.

L’eventual decisió de Gant sobre l’extradició es podrà tornar a recórrer a Cassació si alguna de les parts està disconforme amb el resultat. “Queda molt recorregut”, va dir dimarts l’advocat del raper Gonzalo Boye.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona