Política

Blinken exhibeix unitat amb els aliats europeus davant la cita amb Lavrov

Els titulars d’Afers Estrangers dels EUA i Rússia es reuneixen avui a Ginebra

Berlín, Londres i París busquen distensió, entre les pors sueques, poloneses i bàltiques

La iniciativa diplomàtica a múltiples nivells d’Antony Blinken va deixar ahir la foto de família del secretari d’Estat nord-americà envoltat dels seus col·legues d’Alemanya, França i el Regne Unit –Annalena Baerbock, Jean-Yves Le Drian i James Cleverly– i un missatge semblant al que han anat difonent aquests dies cadascun d’aquests socis i aliats, a més dels representants de la Unió Europea (UE) –el cap de la diplomàcia, Josep Borrell– i de l’OTAN, el secretari general, Jens Stoltenberg.

Cal continuar per la via diplomàtica, mostrar la unitat amb els aliats que Rússia no pot exhibir, va dir el nord-americà, en una roda de premsa amb Baerbock. “No sabem què farà Moscou. Però hem de mostrar-li les conseqüències de la seva actuació, sigui positiva o negativa”, continuava, davant del que serà avui la seva reunió a Ginebra amb el representant de l’enemic, el ministre d’Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov.

La visita a Berlín va donar-li ocasió d’intercanviar missatges i experiències amb qui aquests dies ha fet una via semblant a la seva, Baerbock. La ministra alemanya, líder dels Verds i en el càrrec des del desembre, ha passat per Kíev i Moscou, amb reunions d’alt nivell semblants a les de Blinken. A Ucraïna, amb el president Volodímir Zelenski, i a Moscou amb Lavrov. Baerbock va superar així una mena de revàlida exprés o examen de maduresa en temps rècord, segons es veu a Alemanya. No es va deixar arronsar per l’experimentat Lavrov i va recordar en una roda de premsa conjunta que, de moment, el controvertit gasoducte Nord Stream II –que ha de portar gas rus a Alemanya– no té llicència per operar, d’acord amb les normatives europees. També havia dit a Kíev que Alemanya no lliurarà armes a Ucraïna.

Berlín ha entrat, amb el canceller Scholz, en una dinàmica més crítica amb Moscou que la de Merkel. No tant perquè aquesta fos la línia de Baerbock abans d’arribar al ministeri, sinó sobretot perquè els temors a una agressió russa en territori ucraïnès no són ja una mena de clàssic propi del discurs dels EUA, sinó que han pres força com a possibilitat real entre els europeus. Berlín, Londres i París no volen deixar ara la via diplomàtica. Els socis nòrdics, com Suècia, reforcen les fronteres, mentre els bàltics i Polònia reclamen suport defensiu de l’OTAN.

Reunió definitiva

La reunió de Ginebra segueix les anteriors gestions diplomàtiques desenvolupades aquests dies per Viena, Brussel·les i altres ciutats europees. Però per la Casa Blanca la visita a Suïssa no és una etapa més, sinó la cita definitiva. Moscou, per la seva banda, exigeix garanties que Ucraïna no quedarà a l’òrbita de l’OTAN.

“No tornarem a lògiques antigues”

Redacció

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va recordar ahir a Rússia la seva dependència econòmica i comercial de la UE tot insistint que respondrà amb sancions “massives” si finalment ataca Ucraïna. Durant la seva intervenció telemàtica en el Fòrum de Davos, la cap de l’executiu comunitari va fer més advertiments al Kremlin: “No tornarem a la lògica antiga de competició i esferes d’influència en què països sencers eren tractats com a possessions o patis del darrere”, va dir. Von der Leyen va manifestar la “solidaritat” de la UE amb Ucraïna i altres socis europeus “amenaçats per Rússia” .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona