Política

El síndic de greuges crida a limitar les descàrregues amb pistola elèctrica

Ribó persegueix que s’impedeixi una utilització reiterativa i continuada de l’arma paralitzant

La major part de les policies locals no han adaptat els seus protocols

El síndic de greuges demana que es tingui en compte la posició del Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura i d’altres Penes o Tractes Inhumans o Degradants del Consell d’Europa, que mostra la preocupació per l’ús abusiu que es pugui fer de les pistoles elèctriques i tem que, pel fet que no són armes letals, es premi el gallet amb més facilitat que amb les pistoles tradicionals, segons consta en l’informe Expansió, reglamentació i ús de les pistoles elèctriques entre les policies a Catalunya, que Rafael Ribó va presentar ahir al Parlament. En concret, el síndic proposa que el Departament d’Interior de la Generalitat estableixi un nombre màxim de vegades que es pot prémer el gallet, una limitació la necessitat de la qual es va fer evident a Sabadell, on els Mossos d’Esquadra van reduir una dona amb “sis descàrregues”, segons va recordar Ribó. En aquest cas, el síndic ha obert una actuació d’ofici que encara està en curs. La limitació vol impedir un ús reiteratiu i continuat de l’arma.

El PSC va retreure al síndic parteixi de la concepció “que la tasca policial és poc professional”, va descartar-ne la limitació de descàrregues –cada una dura cinc segons– i va defensar que es reguli amb criteris de màxima seguretat.

Ribó també aposta per estendre la prohibició d’utilitzar aquestes armes contra tots els menors d’edat, no solament fins els dotze anys. El 2016, el Parlament va donar llum verd a l’elaboració d’un reglament sobre l’ús de pistoles elèctriques i el 2018 el Departament d’Interior en va aprovar un protocol d’ús. L’informe mostra aspectes no assolits: des del 2015, només la policia local d’Arenys de Mar ha substituït el seu protocol intern per l’aprovat el 2018 (la de Tona està en procés de fer-ho).

Dels 33 cossos de policia local que l’any 2015 tenien dispositius conductors d’energia, d’un total de 213, a partir de la presentació de l’informe del 2016 van decidir dotar-se’n 24 cossos més. Només deu cossos policials tenen les pistoles elèctriques en servei respecte a les 21 que hi havia el 2015. N’hi ha sis que no n’han fet cap ús, i dels quatre restants n’hi ha dos que les han fet servir més d’una vegada.

Des de Junts per Catalunya, la diputada Ester Vallès va insistir que l’enregistrament amb vídeo per part dels agents de l’ús d’aquestes armes hauria de ser necessari en tots els casos, i no “sempre que sigui possible” com es preveu actualment.

D’altra banda, el síndic no considera que sigui l’arma idònia per al servei que presten els vigilants municipals. A Catalunya n’hi ha més de 500 distribuïts per gairebé 140 municipis, i alguns fan servir la pistola elèctrica de la marca Taser.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia