Política

Scotland Yard investiga Johnson i en complica més el futur polític

La policia n’indaga la suposada vinculació amb més d’una dotzena de festes il·legals a la seu del govern

S’espera que avui es publiqui el resultat de la investigació interna, i creix la tensió al partit

El setge a Boris Johnson és cada cop més estret. La Policia Metropolitana de Londres, Scotland Yard, ha decidit obrir una investigació criminal per les festes suposadament il·legals celebrades a Downing Street, la residència del primer ministre, durant el dur confinament per la pandèmia. Es tracta d’una decisió que ha agafat a tothom per sorpresa, perquè Scotland Yard no acostuma a investigar presumptes delictes de trencament de les normes de la covid de manera retrospectiva. Per tant, han de tenir proves molt grans per fer-ho.

Més d’una dotzena de festes celebrades durant el 2020 estarien sent investigades per la policia. “Com a resultat, primer, de la informació proporcionada per l’equip d’investigació de l’Oficina del Gabinet i, segon, de la valoració dels meus propis oficials –va dir la comissària en cap de Scotland Yard, Cressida Dick–, puc confirmar que la policia està investigant una sèrie d’esdeveniments que van tenir lloc a Downing Street i al Whitehall [l’avinguda on són la majoria dels ministeris] els últims dos anys, amb relació a possibles incompliments de la normativa covid-19.”

La comissària Dick ha pres la decisió abans que es publiquin les conclusions de la investigació interna del Partit Conservador, liderada per la funcionaria Sue Gray, que va posar en marxa Johnson per determinar si es van saltar les regulacions del covid a Downing Street. I també arriba després de la revelació, aquest dimarts a la nit al canal ITV, d’una altra festa. Aquest cop, de celebració de cinquanta-sisè aniversari de Johnson, el 19 de juny de 2020. La festa es va celebrar al saló del Gabinet de Downing Street i hi van assistir una trentena de persones. En aquell moment, estava prohibit que es reunissin més de sis persones en espais exteriors i més de dues en espais interiors.

De portes enfora

Aquell mateix matí, el primer ministre Johnson havia estat de visita en una escola, on va recalcar la importància de mantenir la distància social i de respectar les regles. La festa va ser organitzada per la dona de Johnson, Carrie Symonds, i hi va ser present la dissenyadora Lulu Lytle, amiga íntima de Symonds i a qui es va encarregar la luxosa reforma de Downing Street. Reforma que va acabar amb una altra investigació al primer ministre. Durant la festa, s’hauria entregat a Johnson un pastís. Sobre el cas, un portaveu de Downing Street va dir ahir que el primer ministre només hi va acudir deu minuts, que era una festa sorpresa i que es no es va saltar cap norma. Fa dues setmanes va dir també que la festa del 20 de maig del 2020 als jardins, amb quaranta persones, Johnson es pensava que era una “festa de feina”. En una compareixença al Parlament ahir, Johnson va assegurar que col·laborarà amb la policia, considerant que aquesta investigació “aportarà claredat”.

La incertesa dins del partit conservador, al qual pertany Johnson, és intensa. La setmana passada es disposaven a presentar una moció contra Johnson, però es van frenar esperant que la situació es calmés. Ara, la decisió de la policia ha enfadat molts membres del govern i ha descol·locat el partit. S’havia apuntat que la policia havia frenat la investigació interna, però ahir Scotland Yard va dir que no n’impedirà la publicació, ja que es tracta d’una investigació paral·lela. S’havia acusat també Johnson d’intentar controlar -ne les conclusions, cosa que el seu portaveu va desmentir.

Mentrestant, el Daily Mirror assegurava que ahir a la tarda ja es van presentar al primer ministre els resultats de la investigació de Gray, i que es publicarà avui. Un cop es publiqui, es podrà començar a desentranyar el futur de Johnson.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia