Política

Nova topada de Junts i Aragonès per la taula de diàleg

Batet torna a qüestionar la negociació amb l’Estat, mentre Aragonès crida l’independentisme a “rearmar-se”

El president anunciarà el 14-F la seva “proposta” després de la ronda de contactes amb partits i entitats sobiranistes

Nova topada entre Junts i el president del Govern, Pere Aragonès, sobre l’estratègia per resoldre el conflicte polític. Durant la sessió de control d’aquest dimecres al Parlament, el líder de JxCat, Albert Batet, ha tornat a qüestionar la taula de diàleg -l’aposta d’Aragonès i d’ERC-, davant la “constatació” que el president espanyol, Pedro Sánchez, no ha tingut “mai” la “voluntat real” de negociar. A la rèplica, Aragonès ha cridat l’independentisme a “rearmar-se”, i ha anunciat que concretarà la seva “proposta” per desbloquejar el conflicte el 14 de febrer, en la conferència que oferirà en motiu del primer aniversari de les eleccions del 2021. El president s’haurà reunit els dies previs amb els partits i les entitats independentistes.

Batet ha carregat contra la taula de diàleg en afirmar, de nou, que “ni és taula ni és de negociació”. El president parlamentari de Junts ha recriminat que l’òrgan de negociació entre la Generalitat i la Moncloa només s’hagi reunit dues vegades en dos anys, i “sense resultats”. Batet ha subratllat l’”escepticisme” de la seva formació, i ha recordat que Sánchez encara no ha ofert “cap proposta” per resoldre el conflicte territorial: “Ja no forma part de les seves prioritats”.

És per això que Batet s’ha aferrat a les paraules del discurs d’Aragonès per Sant Esteve, que va afirmar que dir que caldria “construir alternatives” per avançar cap a la independència si la taula de diàleg no donava fruits. “Hi estem plenament d’acord”, ha afirmat el president parlamentari de Junts, que ha assegurat que cal compartir una “estratègia conjunta” per construir una “alternativa guanyadora”.

A la resposta, Aragonès ha fet una crida perquè l’independentisme es “rearmi” i aposti “clarament” per l’autodeterminació i l’amnistia. El president del Govern també ha insistit que cal “mobilitzar al màxim” el país i els seus representants polítics. Des del seu escó, Aragonès ha insistit que el 2022 ha de ser l’any que es “comenci a desbloquejar la resolució”, a partir de la proposta “compartida” de l’amnistia i l’autodeterminació.

Aragonès ha asseverat que cal abocar “totes les forces” per enfortir la unitat independentista, i perquè l’Estat i el govern espanyol tinguin “tots els incentius per implicar-se de forma molt més clara i intensa” en la negociació . El president de la Generalitat ha conclòs que, en aquesta línia, es reunirà durant les properes setmanes amb els partits que li van donar suport a la investidura -ERC, Junts i CUP- a més de les entitats sobiranistes.

El cap del Govern oferirà, posteriorment, una conferència on “farà pública la seva proposta”. Serà el 14 de febrer, dia que es commemorarà un any de les eleccions on, per primera vegada, l’independentisme va superar la barrera del 50% de vots.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA