Política

El Parlament investiga la queixa per assetjament

La mesa va activar el 18 de gener el protocol aprovat al desembre i elaborat arran de l’acusació contra el lletrat Bayona al novembre

L’afer també va frenar la informació sobre les prejubilacions

El Parlament fa una setmana que té activat el protocol contra l’assetjament laboral. Concretament des del 18 de gener, i per tant abans del dur enfrontament que va esclatar dimarts entre la secretària general de la cambra, Esther Andreu, i l’exlletrat major, Antoni Bayona, arran de la carta d’aquest últim que l’acusava d’opacitat i reclamava una investigació per com s’havia gestionat el lliurament d’informació al diari Ara sobre les prejubilacions d’or a la cambra.

El bloqueig de la informació, a més de tenir una raó en la complexitat de fer complir el dret d’accés a la informació i la protecció de dades dels treballadors, tenia un motiu més, la queixa d’assetjament laboral que va provocar la dimissió dels membres de l’Organisme d’Accés a la Informació Pública (OGDAIP).

El 18 de gener, el mateix dia que els membres de la mesa del Parlament es van conjurar per eliminar les llicències d’edat arran del rebuig social generat per la informació del diari Ara, la mesa també va aprovar, fora de l’ordre del dia, activar el protocol per la resolució de situacions d’assetjament psicològic. Aquesta eina s’havia aprovat el 21 de desembre després d’un mes d’elaboració per fer front precisament a la queixa per assetjament feta arribar el 25 de novembre a la secretària general per un membre de l’OGDAIP. La cap de l’Àrea d’Arxiu de la Direcció d’Estudis, Blanca Martínez, va signar aquell dia un escrit de renúncia a causa del tracte poc respectuós rebut per un altre membre de l’òrgan, l’exlletrat major Antoni Bayona, a l’hora de decidir com es lliurava la informació.

El 23 de desembre Bayona també va renunciar a formar part de l’OGDAIP assegurant que l’organisme “no està en condicions de garantir el compliment de les resolucions adoptades”. Tanmateix, les dimissions no van ser acceptades fins a resoldre l’expedient d’informació en una jornada de treball el 4 de gener.

El 17 de gener l’Ara va publicar la informació i va denunciar el retard a lliurar-la. La crítica social per l’existència de prejubilacions amb el sou íntegre i en alguns casos molt elevat pel cobrament de triennis irregulars obligava els membres de la mesa a suprimir totalment les llicències. Aquell dia també es va activar el protocol per analitzar la situació creada en el si de l’OGDAIP, però les alarmes es van tornar a disparar dimarts amb la carta de Bayona amb acusacions cap a Andreu d’opacitat i la rèplica d’aquesta acusant-lo del bloqueig. La denunciant de l’assetjament també ha transmès que mai ha rebut cap pressió externa que pogués condicionar la seva tasca a l’OGDAIP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia