Política

Els EUA i l’OTAN responen per escrit a les peticions de garanties de Moscou

El secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, insta el Kremlin a decidir si prefereix la diplomàcia o la confrontació

L’OTAN confia en arribar a una bona solució però també es prepara “per al pitjor”

Els Estats Units d’Amèrica (EUA) i l’OTAN ha enviat aquest dimecres per escrit a Rússia les respostes a les peticions de Moscou per intentar resoldre la crisi amb Ucraïna, entre elles a l’exigència que l’Aliança Atlàntic no continuï acceptant nous països de l’est d’Europa com a membres.

El secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, ha confirmat aquest vespre  que tant Washington com l’OTAN han lliurat al Kremlin les seves propostes. Blinken ha evitat comentar el contingut dels documents per donar una oportunitat al diàleg, però ha assegurat que el document obre un “camí diplomàtic seriós” per parlar amb Moscou.

En aquest sentit, ha assegurat que si el president rus, Vladímir Putin, es pren seriosament la situació, trobarà en el document “idees per avançar en la seguretat col·lectiva” que poden interessar tant als Aliats com a Rússia.

No obstant això, Blinken ha reiterat que les portes de l’OTAN estan “obertes” a nous socis i que això és un compromís irrenunciable dels aliats.

Segons ell, ara correspon a Rússia decidir si vol seguir pel camí de la confrontació o pel de la diplomàcia.

“[Nosaltres] preferim la diplomàcia i estem preparats per avançar on hi ha possibilitats de comunicació”, ha assenyalat en una roda de premsa al departament d’Estat.

Blinken, però, ha advertit que el seu país està “preparat” per imposar sancions a Rússia que tindrien “greus conseqüències” si opta per l’agressió a Ucraïna.

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha confirmat en una altra roda de premsa que han enviat les seves respostes a Moscou. “Avui l’OTAN ha transmès les seves propostes per escrit a Rússia. Ho hem fet en paral·lel amb els Estats Units”, ha declarat.

Stoltenberg ha reconegut que “si bé esperem i treballem per una solució bona, la desescalada, també ens preparem per al pitjor”. “Per tant, en paral·lel als nostres esforços en la via del diàleg, també incrementem la preparació de les nostres forces i els aliats de l’OTAN han augmentat la presència, inclòs a les regions de la Mar Negra i Bàltic, amb més Vaixells i avions”.

De la seva banda, Rússia ha confirmat la recepció de les respostes a les seves peticions de garanties per frenar l’expansió de l’Aliança Atlàntica a l’est d’Europa i l’emplaçament d’armes ofensives a prop de les seves fronteres, ha explicat el viceministre d’Exteriors, Alexandr Gruishko.

“Les llegirem, les estudiarem. Els socis han estudiat les nostres propostes durant gairebé un mes i mig”, ha apuntat Gruishko a l’agència Interfax, en ser preguntat quan pensen respondre a Washington i l’OTAN.




Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia