Política

Kíev exigeix a Moscou informació sobre activitats militars al costat de la frontera

Ucraïna respon a la pressió militar russa amb maniobres en tot el país

Ucraïna ha apel·lat aquest divendres al Document de Viena sobre Reducció de Riscos i va exigir a Rússia que proporcioni explicacions detallades sobre les seves activitats militars prop de la frontera ucraïnesa, on ha concentrat més de 100.000 tropes i armament pesant, segons Kíev i l’OTAN.

“Apliquem oficialment el mecanisme de reducció de riscos (...) i exigim a Rússia que brindi explicacions detallades sobre les activitats militars en les àrees adjacents a Ucraïna i la península de Crimea, temporalment ocupada”, va afirmar el ministre d’Exteriors ucraïnès, Dmitro Kuleba, en el seu compte de Twitter.

El Document de Viena de 2011 sobre Mesures de Foment de la Confiança i la Seguretat és vinculant i d’obligatori compliment per a tots els membres de l’Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE).

El cap de la diplomàcia ucraïnesa va recordar que, segons aquest document, Rússia “ha d’informar sobre les àrees exactes de la seva activitat militar, anunciar les dates de la fi de les maniobres” i altres dades com el nombre d’unitats militars participants, el tipus d’armes i l’equipament militar utilitzat.

Les tensions entre Kíev i Moscou s’han incrementat des de novembre passat després que Rússia emplacés més de 100.000 tropes en la rodalia de la frontera ucraïnesa, la qual cosa va disparar les alarmes a Ucraïna i Occident, que va denunciar els preparatius per a una invasió.

Malgrat que tots els esforços diplomàtics no s’ha arribat a un consens fins al moment, ja que Rússia al·lega que té el dret sobirà a emplaçar tropes en qualsevol punt del seu territori i denúncia al seu torn el flux massiu d’armes a Ucraïna per part d’Occident.

A més, aquest dijous van arrencar a Bielorússia els exercicis militars de gran envergadura “Determinació aliada-2022”, amb participació de tropes regulars, forces especials, tancs, aviació d’assalt i sistemes de míssils antiaeri de llarg abast de Rússia i Bielorússia.

El mateix dijous Rússia també va començar maniobres navals i va bloquejar àmplies zones de navegació en les mars Azov i Negre, a més de l’estret de Kerch, una decisió denunciada immediatament per Kíev, que al seu torn va iniciar maniobres militars en una desena de polígons del país.

La resposta d’Ucraïna avui divendres a la pressió militar a les fronteres amb Rússia i Bielorússia, i en aigües de la mar Negra, ha estat la realització de les seves pròpies maniobres militars en tot el territori nacional. Es tracta dels exercicis “Zametil-2022” (Tempesta de Neu), que van arrencar la vespra en diversos polígons militars del país, en resposta a les maniobres rus-bielorusses “Determinació aliada-2022”, que han despertat el recel de Kíev i l’OTAN, que temen una invasió russa.

Els militars ucraïnesos s’exerciten en condicions climatològiques difícils, ja que aquesta és l’època més freda de l’any, però és que experts militars occidentals van pronosticar que Rússia es proposava llançar just ara la seva ofensiva, perquè la terra gelada facilita el desplaçament de tancs i blindats.

Precisament, en el vídeo de les maniobres difós per la Comandància conjunta de les Forces Armades d’Ucraïna es pot veure als soldats d’infanteria amb uniformes de camuflatge que practiquen desplaçaments tàctics en un camp nevat.

Els soldats ucraïnesos aprofitaran els jocs de guerra per a familiaritzar-se amb l’armament occidental que ha arribat a Kíev en les últimes setmanes, la qual cosa inclou armament antitancs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona