Estat francès
A la perifèria mélenchonista
Al municipi de Pantin, enganxat al nord de París, els electors s’acaben decantant per Macron enfront de Le Pen
Es decideixen a votar perquè veuen ara la victòria de la ultradretana més probable que fa cinc anys
Prefereixen el president sortint, però no com a adhesió sinó com a opció útil o per defecte
Al Sena Saint-Denis, el departament més poblat de França, el radical d’esquerres Jean-Luc Mélenchon va obtenir un 49% dels vots en la primera volta fa dos diumenges. Els seus electors s’han trobat orfes en aquesta segona volta de les presidencials perquè el seu candidat no es va classificar per ben poc. Sabent que la seva decisió era clau perquè Macron fos reelegit enfront de la ultradretana Le Pen, durant la jornada d’ahir vam anar a Pantin, municipi enganxat al nord de París, tot un melting pot urbà.
Davant de l’escola Josephine Baker, la majoria d’electors als quals ens adrecem admeten haver votat per Mélenchon en la primera volta i, en aquesta segona, Macron per defecte. “Per defecte i per convicció contra l’extrema dreta”, ens explica la Laure, “però no per adhesió al seu programa”. “Fa cinc anys, ens vam permetre de no anar-hi”, hi afegeix, al costat de la seva parella, sobre el mateix duel Macron-Le Pen. “De fet, avui he votat contra la meva pròpia jubilació”, recorda amb referència al projecte macronista de retardar-la dels 62 als 65 anys.
“Aquest vot, per convicció, no per adhesió”, també ens ho comenta la Léa, una jove d’origen subsaharià amb mocador que s’estrena en les presidencials. “No era pas el candidat que preferia, però ho he fet per impedir que guanyi Le Pen i tampoc crec que votar en blanc sigui útil”, especifica. La Maud i el Gabriel, en canvi, sí que diuen que han escollit Macron per convicció, tot i que en la primera volta es decantessin per un altre candidat. “Al sector cultural, tenim clar que hem de votar per ell i hi ha poca gent que coneguem que s’abstingui”, remarca la Maud sobre el seu àmbit professional. “Estarem més tranquils demà, però la setmana passada estàvem angoixats”, reincideix el Gabriel sobre els passats sondejos.
Quan ens dirigim a un home ja gran, amb doble nacionalitat turco-francesa, el Yuksel, tenim no obstant la sorpresa que ha votat Le Pen. “Macron està massa associat als jueus, als negocis, i hi ha massa estrangers que venen a viure a França”, ens explica pausadament posant a davant els valors republicans que diu que defensa millor la ultradretana.
Com a contrast, una noia d’origen de Sri Lanka, la Preethika, ens fa un discurs força treballat sobre la realitat política del país: “S’està normalitzant l’extrema dreta en la segona volta i fa por per la laïcitat, la llibertat i tota la gent que considera França com una terra d’asil.” Ella ha votat Macron, però el seu company s’ha quedat a casa perquè creu que el president sortint suscita l’odi. “Espero que faci una política més social a partir d’ara”, rebla.