Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Ucraïna denuncia que Rússia torna a atacar la planta de Mariúpol

Asseguren que després de l’evacuació de cent civils l’ofensiva ha continuat

Avui s’espera rescatar més civils

Després de l’evacuació de gairebé un centenar de civils, l’exèrcit rus va reprendre els “atacs massius” contra l’acereria d’Azovstal, a la ciutat ucraïnesa de Mariúpol, on encara es refugien centenars de persones, entre les quals 20 nens. Ho ha denunciat avui un cap militar ucraïnès. Segons el comandant, cada dia l’enemic “pressiona més i més” per agafar el control del lloc.

El cap militar assegura que, segons les seves estimacions, encara queden diversos centenars de civils als búnquers d’Azovstal. A més, ha dit que també hi ha uns 500 ferits que esperen que puguin sortir de la planta d’acer.

Les autoritats ucraïneses planegen evacuar més civils de Mariúpol avui, després que desenes de persones hagin estat finalment traslladades a un lloc més segur després de setmanes atrapades en el complex siderúrgic d’Azovstal de la ciutat portuària. Diumenge, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va confirmar que uns 100 civils van ser evacuats de la planta i que arribarien avui al matí a la ciutat controlada les forces ucraïneses, Zaporíjia.“Per primera vegada, vam tenir dos dies d’alto el foc en aquest territori i vam aconseguir evacuar més de 100 civils”, ha dit Zelenski en un vídeo emès ahir a la nit. El president ha dit que espera que les evacuacions es reprenguin aquest matí a primera hora.

Es creu que unes 100.000 persones es troben a la ciutat assetjada, una de les més castigades des de la invasió russa. Entre aquests s’inclouen 1.000 civils i 2.000 combatents ucraïnesos que es creu que s’aixopluguen sota les acereries que daten de l’era soviètica, l’única part de la ciutat que encara no han pres les forces russes. Després d’haver suportat un setge de setmanes de durada – que ha obligat als ciutadans a confinar-se als soterranis, sense menjar, aigua ni electricitat– les forces russes van deixar la planta d’acer com l’últim reducte ucraïnès. De fet, el president rus, Vladímir Putin va decidir no assaltar la planta, però va demanar a les tropes russes que bloquegessin la zona “perquè no hi passés ni una mosca”.

L’ONU va confirmar diumenge que s’havia iniciat una “operació de pas segur” per evacuar civils, en coordinació amb el Comitè Internacional de la Creu Roja, Ucraïna i Rússia, però es va negar a donar més detalls per protegir les persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia