Política

Bernat Lavaquiol

Portaveu de la plataforma Stop Jocs Olímpics

“Els Jocs són una demostració que la Generalitat s’ha rendit”

“Som transversals: si la CUP convoca una manifestació avui a Puigcerdà, no hi haurà 5.000 persones”

“La gent de la Cerdanya no necessita una C-16 millor perquè vingui més turisme”

Diumenge es van manifestar a Puigcerdà 5.000 persones –segons la plataforma Stop Jocs Olímpics– contra el projecte que promou el govern per al 2030. “Pensem que és la manifestació més gran que s’ha fet a la història del Pirineu”, diu el portaveu, Bernat Lavaquiol.

Què passa si surt que sí en la consulta del 24 de juliol?
Nosaltres entenem que ja no s’arribarà a fer la consulta. El govern ha d’escoltar el clam del Pirineu, que diu que no vol el macroprojecte d’uns Jocs i que el que vol és una planificació de les polítiques públiques, de l’economia. Quan arribi el referèndum, veurem què passa, el que és clar és que el 24 anirem a votar i el 25 continuarem treballant per construir una alternativa.
No hi ha cap aspecte positiu dels Jocs, alguna cosa que se salvi?
El més positiu que tenen és que el focus mediàtic s’ha centrat sobre el Pirineu durant uns mesos i això ens permet posar sobre la taula que no podem continuar vivint de l’especulació del totxo i el turisme. Més enllà d’això, no hi veiem cap aspecte positiu, perquè ja no és l’impacte que tindran, sinó el que pretenen: consolidar una marca turística, la marca Pirineus, que no és que estigui consolidada, sinó que està sobrepassada.
Van lligats a una millora d’infraestructures? El desdoblament de la C-16, per exemple.
Sí, van lligades a unes infraestructures pensades per al turisme. La C-16 és una carretera pensada per connectar l’àrea metropolitana de Barcelona amb la Cerdanya, una comarca buida entre setmana i saturada els caps de setmana. La gent de la Cerdanya no necessita una C-16 millor perquè els vingui més turisme. La gent del Pirineu el que necessitem són carreteres entre pobles i valls, bons accessos als pobles, hospitals, escoles. El nostre objectiu és revertir el despoblament, l’èxode rural, i per això ens fan falta dues coses: dotar el Pirineu de serveis públics i deixar de viure de servir menús en pistes d’esquí, perquè són feines temporals i precàries, que no et permeten pagar un lloguer.
Què us semblaria reconvertir viles olímpiques en habitatge social?
De la mateixa manera que veiem que quan parlen de sostenibilitat és un greenwashing total, perquè parlen d’emissions zero, canons de neu artificial verds... són tot fal·làcies. Les mateixes paraules les fan servir per blanquejar el disbarat econòmic que suposa aquesta candidatura. Al Pirineu no necessitem 400 apartaments amuntegats per fer habitatge social. Necessitem habitatge social a dins dels pobles. Primer, rebaixar la quantitat de turisme, perquè desorbita el preu de l’habitatge. I després, planificar on posem l’habitatge social. El govern no ens endossarà uns Jocs fent quatre promeses que no sabem ni si complirà.
Hi teniu contacte?
Ara les relacions amb el govern estan dinamitades. Al principi havíem tingut contacte amb la consellera Laura Vilagrà, i fins i tot ens havíem reunit amb Pere Aragonès en una ocasió, i és curiós perquè coincidíem en el diagnòstic de la situació al Pirineu, coincidíem amb el govern, com a mínim amb la part d’ERC, que és qui porta la candidatura olímpica, que ara hi ha un monocultiu turístic, que no podem viure només d’un sector econòmic que precaritza. En el que no estem d’acord és en l’alternativa, en què hem de fer per diversificar l’economia. La consellera creu que ens fan falta uns Jocs.
Què us diuen els regidors d’ERC de les comarques afectades?
Tant els regidors d’ERC com la majoria de regidors de Junts s’oposen a aquesta candidatura. I l’exemple és que la capçalera de la manifestació era plena d’electes de la CUP, però també d’ERC i de Junts.
Vostè és regidor de la CUP a la Seu. Estic parlant amb la CUP?
No. La plataforma és transversal, hi ha gent de tots els partits. Temporalment, Helena Guillén i jo hem assumit les tasques de portaveu perquè la plataforma ha considerat que érem persones de consens. Sí que volen etiquetar el moviment amb la CUP per debilitar-nos. És evident que si la CUP convoca una manifestació avui a Puigcerdà, no hi haurà 5.000 persones. I això és l’exemple que és un moviment transversal, per molt que ens vulguin encasellar amb la CUP.
Què hi diuen els comerços, l’hostaleria, la restauració...?
A dins de la plataforma tenim molta gent del sector turístic, treballadors i propietaris. El sector turístic ja està col·lapsat al Pirineu, les comarques estan saturades. La mitjana de llits turístics a Catalunya és de 60 per 1.000 habitants. Al Pirineu, de 680.
Posar la consulta un 24 de juliol desincentiva la participació?
És evident que si Pere Aragonès volgués convocar unes eleccions al Parlament no les convocaria un 24 de juliol. Han anat a buscar un moment de desmobilització per intentar-nos endossar aquests Jocs, però potser els surt el tret per la culata.
Què us sembla la segregació de les tres comarques adjacents en una altra consulta?
El Ripollès, el Berguedà i el Solsonès, per molt que hagin buscat una fórmula per fer veure que voten, no voten. Se’ls demana si volen participar en cas que el Pirineu faci els Jocs. Si aquí es fan uns Jocs, que no es faran, però si es fessin, aquestes comarques hi participaran, diguin que sí o diguin que no, perquè hi ha la C-16, infraestructura hotelera amb què la Generalitat compta...
I l’argument que són uns Jocs espanyols, l’utilitzeu?
Nosaltres volgudament hem intentat evitar entrar en el conflicte Catalunya-Espanya. Del conflicte, en podem parlar cada dia. L’anàlisi que fem és que sí, que estem en un moment de repressió política i en un context de no resolució del conflicte i que aquests Jocs serveixen per blanquejar el govern espanyol, perquè vingui el rei a inaugurar-los i que el COE ens digui com hem de fer les coses. De cara al món, és una demostració que el govern de la Generalitat s’ha rendit i té unes relacions normals, cordials, com qualsevol comunitat autònoma, amb el govern d’Espanya, cosa que no hauria de ser. Els polítics d’ERC i de Junts que ens estan intentant endossar aquests Jocs haurien de deixar d’enganyar-nos. Si ens volguessin portar a la independència, no promourien els Jocs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia