Política

Un nou govern francès amb més cares de la dreta

Colonna, exministra de Chirac, serà la titular d’Exteriors

A Educació arriba Pap Ndiaye, especialista en minories

El mateix dia que es tancava el termini per presentar-se a les legislatives del juny, ahir la presidència francesa va fer públic el nou govern de la primera ministra, Élisabeth Borne, que afronta així el seu primer repte. I ho fa amb més noms provinents històricament de la dreta, com és el cas de la nova ministra d’Exteriors, Catherine Colonna, que va ser titular d’Afers Europeus amb l’expresident Jacques Chirac i que els últims tres anys ha estat ambaixadora a Londres. Substitueix l’exsocialista Jean-Yves Le Drian, en primera línia en la intervenció de Mali i ara al conflicte d’Ucraïna. Com a contrapunt, el president, Emmanuel Macron, situa al Ministeri d’Educació Pap Ndiaye, un expert en minories racials que complau l’esquerra.

La nominació d’un nou executiu de 27 membres, entre ministres, delegats i secretaris d’estat, s’ha retardat més que mai durant la V República, 25 dies des de la reelecció de Macron. Una espera que ja havia començat amb la tardança d’escollir com a nova cap de govern Borne, dilluns passat. Com per a les presidencials, el llogater de l’Elisi ha volgut jugar amb el temps per desgastar els seus contraris i, ara, pensava el mateix de cara a les legislatives del 12 i el 19 de juny, que considerava massa allunyades en el temps.

Però el problema també ha estat la negativa que s’ha trobat d’alguns dels contactats per ocupar ministeris. I això és degut al complicat equilibri de forces en la nova coalició per a una majoria parlamentària Ensemble (Junts), formada per macronistes, els centristes de François Bayrou i el centredreta d’Edouard Philippe. Al final, continuen en el seu càrrec el ministre d’Economia, Bruno Le Maire; el d’Interior, Gérald Darmanin, i el de Justícia, Éric Dupond-Moretti, mentre que Sébastien Lecornu ascendeix a Defensa substituint Florence Parly.

També salta el titular d’Educació, Jean-Michel Blanquer, molt criticat per la seva gestió dels tancaments durant la crisi sanitària i poc apreciat per les seves posicions centralistes en la llengua i de laïcitat a ultrança. El relleva una personalitat contraposada, com és l’historiador Ndiaye, director del Museu de la Immigració de París. Per la seva part, Olivier Dussopt passa a fer-se càrrec del delicat Ministeri de Treball, deixat vacant per Borne, i que ha de tramitar la pujada de la jubilació als 65 anys anunciada per Macron.

El fins ara ministre de Sanitat, Olivier Véran, se’n va a Relacions amb el Parlament, i el portaveu del govern, Gabriel Attal, que serà responsable de Pressupost, cedeix el seu lloc a la diputada Olivia Grégoire. Finalment, la nova ministra de Cultura és Rima Abdul-Malak, mentre que la cartera d’Esports i Jocs Olímpics i Paralímpics París 2024 és per a Amélie Oudéa-Castera, directora de la Federació Francesa de Tennis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona