Política

No a la pau per territori

Ucraïna avisa Rússia que no acceptarà cap alto el foc que impliqui la cessió de sòl nacional o renúncies a la sobirania

El president polonès s’adreça a la Rada Suprema i ofereix el suport de Varsòvia a l’ingrés de Kíiv a la UE

Ucraïna va advertir ahir que no acceptarà cap acord d’alto el foc que impliqui la cessió de territori a Rússia, mentre les forces russes intensificaven els atacs per guanyar terreny a l’est del país. “La guerra ha d’acabar amb el complet restabliment de la integritat territorial i sobirania” ucraïneses, va deixar clar el cap del gabinet presidencial, Andrí Iermak.

L’avís de les autoritats de Kíiv va coincidir amb la visita del president de Polònia, Andrzej Duda, el primer dirigent estranger a adreçar-se a la Rada Suprema, la cambra legislativa ucraïnesa, des de l’inici de la invasió russa, el 24 de febrer passat. “Han aparegut veus preocupants que diuen que Ucraïna ha de cedir a les demandes de Putin”, va afirmar Duda. “Només Ucraïna té el dret de decidir el seu futur”, hi va afegir.

En la mateixa línia s’havia manifestat dissabte el cap negociador ucraïnès en les converses de pau bloquejades, Mikhailo Podoliak: “Tota concessió a Rússia no és un camí cap a la pau, sinó una guerra ajornada per a diversos anys. Ucraïna no negocia la seva sobirania, ni els territoris ni els ucraïnesos que hi viuen.”

Prèviament, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, s’havia mostrat disposat a reprendre les converses de pau amb Moscou sempre que els russos no matessin els soldats que van defensar la planta metal·lúrgica d’Azovstal, a Mariúpol, i que ara són a les seves mans. Zelenski també va acusar Rússia de bloquejar l’exportació de 22 milions de tones de cereal: “El roben constantment i el porten cap a un altre lloc. La comunitat internacional ha d’ajudar Ucraïna a desbloquejar els ports marítims; si no, després de la crisi energètica, hi haurà una crisi alimentària.”

D’altra banda, Zelenski va reiterar ahir l’esperança que el seu país obtingui al juny l’estatus de país candidat a la Unió Europea (UE) després que el president polonès li assegurés el suport de Varsòvia i el seu personal. En una roda de premsa conjunta amb Duda, Zelenski va afirmar que el seu país fa molt temps que pertany a la comunitat europea, però que per entrar a la UE necessita “ambaixadors i amics poderosos”. “Creiem que això passarà [...]; tenim el poderós suport d’Andrzej [Duda] en aquesta qüestió.” Des de França, però, el ministre d’Afers Europeus, Clément Beaune, situava l’adhesió d’Ucraïna en un termini d’“entre 15 i 20 anys”, mentre suggeria que s’integrés, durant l’espera, a una nova entitat política ideada pel president Macron.

LES FRASES

Només Ucraïna té el dret de decidir el seu futur
Andrzej Duda
PRESIDENT DE POLÒNIA
Si dius que Ucraïna entrarà a la UE d’aquí a sis mesos, un any o dos, menteixes; trigarà entre 15 i 20 anys
Clément Beaune
MINISTRE FRANCÈS D’AFERS EUROPEUS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia