Política

Sánchez comença a desclassificar pel seu telèfon

Permet al CNI informar el jutge del seu cas

Marlaska: “No hi ha clavagueres, ara”

Nou vet del PSOE a investigar

Quan retorni de Davos, Pedro Sánchez afrontarà demà al Congrés un dels plens més durs que li reserva el calendari: el monogràfic per l’espionatge de Pegasus al qual s’ha vist forçat per l’independentisme. Si bé ERC sospita que el president espanyol hi farà algun anunci, com ara més de disposició a desclassificar expedients, el Consell de Ministres va iniciar ahir la desclassificació començant pel telèfon de Sánchez –i no pel dels 18 independentistes– tot permetent al Centre Criptològic –depenent d’Esperanza Casteleiro– informar el jutge de l’Audiència José Luis Calama.

És una llei no escrita que Sánchez es reserva anuncis d’impacte quan té un ple difícil al Congrés, i en l’aire té pendent posar data a la reunió amb el president Pere Aragonès i a la taula de diàleg.

El vot a Jaén i a Girona

Com que les eleccions a Andalusia del 19 de juny condicionen ara l’agenda, Gabriel Rufián (ERC) va fer un avís: “Responsabilitzar ERC de si els voten o no a Jaén per reunir-se amb catalans és com si ERC responsabilitzés el PSOE de no ser votada a Girona perquè a Girona no agrada que et reuneixis amb no sé qui a Madrid.” A Sánchez, Rufián li exigeix cites amb continguts, desclassificar textos i canvis en la llei de secrets oficials del 1968. “Cal saber què va passar per poder parlar del qui i del per què”, rebla Rufián. A Junts, Míriam Nogueras exigeix “una investigació, i no una d’interna del CNI”. “Tenim un president que ens diu «jo no sé res», quan és ell qui ordena al CNI què fer d’acord amb la directiva d’intel·ligència on hi ha el punt de neutralitzar l’independentisme”, rebla. Per Mireia Vehí (CUP), ha arribat l’hora de la fi de la taula del diàleg quan el PSOE “o bé no controla el CNI i algunes parts de l’Estat, o bé menteix”.

Mentre que al Congrés el PSOE va tornar a vetar –del bracet del PP i Vox– una comissió per investigar l’espionatge i el clavegueram, en la sessió de control al govern ahir al Senat, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va tenir dos duels agres amb Josep Lluís Cleries (Junts) i Mirella Cortès (ERC). “Des de fa quatre anys almenys no hi ha clavegueres de l’Estat. Poden riure... Des de fa quatre anys no hi ha cap intercepció telefònica de qualsevol tipus sense autorització judicial”, va sentenciar Grande-Marlaska. “Si no hi ha clavegueres, per què es neguen a una comissió d’investigació? Què han d’amagar? Deu ser molt”, rebatia Cortès. “Han pogut i poden observar i olorar les clavegueres de l’Estat en el seu apogeu”, va etzibar Cleries.

Ada Colau concreta la denúncia

El govern municipal de Barcelona va fer ahir el pas de concretar en denúncia els casos d’espionatge als regidors Ernest Maragall, Elsa Artadi i sobre el procés de negociació entre ERC i Barcelona en Comú per l’elecció d’alcalde el 2019. La denúncia, presentada en nom de l’alcaldessa Colau, desenvolupa l’acord de ple del 22 d’abril passat que instava a protegir els regidors afectats. L’escrit considera que s’han comès els delictes de descobriment i revelació de secrets, incidint en el procés democràtic, atemptant contra la llibertat ideològica i els drets de participació. Per la seva part, Òmnium Cultural va fer públic ahir la seva petició a l’ONU de creació d’una comissió de recerca internacional sobre el cas d’espionatge polític a independentistes per identificar-ne els responsables.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona