Política

ERC i Junts es “comprometen” a millorar la seva coordinació

La portaveu del govern assegura que han acordat tenir el “màxim traspàs d’informació”

Plaja defensa que Aragonès té “llibertat absoluta” d’agenda, després que JxCat exigís consensuar la reunió amb Sánchez

ERC i Junts s’han “compromès” a millorar la seva coordinació, i a tenir el “màxim traspàs d’informació”. Així ho ha explicat aquest dimarts la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa a Palau, posterior al Consell Executiu. L’òrgan de coordinació dels dos partits ha abordat la qüestió després de la reunió entre la consellera Laura Vilagrà i el Félix Bolaños, la setmana passada, criticada per Junts. El portaveu de JxCat, Josep Rius, va exigir ahir que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, consensués amb el partit la reunió que ha de tenir al juliol amb el president espanyol, Pedro Sánchez. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha respost que el president de la Generalitat té “llibertat absoluta” d’agenda.

ERC i Junts van abordar les relacions dels dos partits socis del Govern, en una reunió dilluns passat on també van assistir el president Aragonès i el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró. El principal motiu era la trobada entre la consellera Vilagrà i el ministre Bolaños a Madrid, criticada per JxCat. Esquerra assegurava -i manté- que les relacions entre la Generalitat i la Moncloa “no s’han descongelat ni normalitzat”, argumentari que ha mantingut avui Plaja.

Els membres de Junts al Govern sí que sabien que Vilagrà es reuniria amb Bolaños, en la tornada de la reunió que van mantenir fa uns mesos a Barcelona després de l’esclat del ’Catalangate’. Però el partit i el grup parlamentari van criticar ERC per no estar al corrent de la trobada. Els republicans mantenen que, en tot cas, ha estat Junts de manera interna qui no es va traspassar la informació: “Potser és cert que entre els dos grups no hi va haver el traspàs d’informació necessari”, ha comentat Plaja.

La portaveu ha reiterat que els òrgans de coordinació entre ERC i Junts hi son perquè funcionin, i ha admès que “segur que poden funcionar millor”. Els dos partits socis del Govern s’han “emplaçat” a fer “un esforç” perquè la relació i la coordinació rutlli de manera més eficaç.

Sigui com sigui, a Palau mantenen que “no hi ha motius per descongelar res” amb la Moncloa, i que les relacions entre els dos governs “no estan normalitzades”. S’espera que la reunió entre els presidents Aragonès i Sánchez se celebri al juliol. Tot i això, Plaja ha recordat que “no hi ha la certesa” que sigui així, com a mostra de la “poca confiança” que hi ha amb l’Estat.

La portaveu del Govern ha conclòs que les relacions amb l’executiu espanyol “no son normals” perquè no hi ha “ni confiança, ni fluïdesa ni traspàs d’informació entre els polítics”. A Palau esperen, però, que la calor del juliol afavoreixi el desgel de les relacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia