Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Els russos toquen les portes de Lissitxansk

La zona de Luhansk podria passar a mans russes els pròxims dies

Les tropes russes toquen aquest divendres a les portes de Lissitxansk, a la regió oriental de Luhansk, on estan combatent en els suburbis, mentre que en un altre front Rússia va disparar míssils contra objectius civils a la regió meridional d’Odessa, amb un balanç d’almenys 21 persones mortes.

“La majoria de les localitats dels afores de Lissitxansk es troben sota el control de les tropes aliades de la república popular de Luhansk (RPL) i Rússia”, ha escrit avui en Telegram el representant a Rússia de l’autoproclamada república, Rodión Miroshnik.

El líder prorús ha indicat que l’ofensiva sobre Lishichansk i l’avanç dins de la ciutat es duen a terme “des de quatre direccions”.

Danys a civils a Lissitxansk

El governador de la regió de Luhansk, Serhiy Gaidai, ha afirmat avui a Telegram que “els ocupants estan tractant d’envoltar Lissitxansk, mentre es combat en el territori de la refineria”, on les tropes russes controlarien el nord-oest i sud-est de la planta.

Gaidai ha reconegut que els russos assetgen Topolivka i les zones nord de les localitats de Vovchoyarivka i Maloryazantsevo, al sud-oest i oest de la ciutat, amb “èxit parcial”, i mantenen la carretera entre Topolivka i Lissitxansk sota el setge de la seva artilleria.

“Els residents de Lissitxansk passen gairebé tot el dia amagats en soterranis. El bombardeig de la ciutat és molt intens. Hi ha molts danys a habitatges i infraestructura social”, ha denunciat.

Malgrat la pressió russa, ha assenyalat Gaidai, “els soldats ucraïnesos van detenir l’avanç de l’enemic en direcció a la planta de gelatina Loskutivka i els van obligar a retirar-se”.

Una informació que ha contradit avui el Ministeri de Defensa de Rússia, que ha afirmat haver pres en els últims tres dies la refineria de petroli Linik en Verkhnokamyankade, al sud-est de la ciutat, la mina Matrosskaya, al sud, la planta de gelatina TDB, també al sud, i la localitat de Topolivka.

Mentre es lliura l’última batalla per la regió ucraïnesa de Luhansk, que podria passar a control rus en els pròxims dies, les milícies de l’autoproclamada república popular de Donetsk (RPD) han anunciat sengles ofensives en les direccions de Sloviansk, un dels principals baluards d’Ucraïna en l’est, i Vuhledar.

Aquest avanç buscaria acorralar de nord i sud les forces ucraïneses que encara controlen part significativa de la regió de Donetsk i apunta especialment contra la ciutat de Kramatorsk, que és, al costat de Sloviansk, una de les zones més fortificades de la defensa ucraïnesa.

Les forces ucraïneses han intentat una contraofensiva a la regió de Vuhledar, però han patit pèrdues significatives, segons Beznosov. Les forces separatistes busquen així envoltar també Avdiivka, un altre baluard ucraïnès que assetja constantment amb foc d’artilleria a les ciutats de Donetsk, Iasinuvata i Hórlivka, on els prorussos denuncien desenes de civils morts a conseqüència dels atacs ucraïnesos.

Atac sagnant a Odessa

Mentrestant, a la regió d’Odessa, al sud d’Ucraïna, 21 civils van morir a conseqüència d’un atac rus amb míssils contra el districte de Bílhorod-Dnistrovski, segons ha informat en Telegram el Servei d’Emergències d’Ucraïna.

“A conseqüència de l’atac amb míssils van morir 21 persones, 16 persones en un edifici d’habitatge, 5 persones en un centre recreatiu, incloent-hi un nen (...) i una persona en un centre recreatiu”, ha assenyalat l’entitat, que va informar sobre 38 ferits, dels quals 6 són menors d’edat. L’Exèrcit rus no ha reivindicat ni negat aquest atac.

Rússia diu que l’OTAN ha optat per la confrontació en tots els fronts

El viceministre d’Exteriors rus, Alexandr Grushkó, ha afirmat aquest divendres que en declarar a Rússia com a “principal amenaça” l’OTAN ha optat per la confrontació i la contenció de Moscou en tots els fronts. Segons el diplomàtic, diguin el que diguin els líders de l’OTAN sobre el caràcter defensiu de l’Aliança Atlàntica, “el vector de la seva activitat militar està decidit i és la confrontació amb Rússia”.

Grushkó ha destacat a més que l’OTAN “ha qüestionat el dret de la Xina a desenvolupar-se com un dels pols del món multipolar que ja s’ha format en qualificar al gegant asiàtic de ’desafiament’”.

Sobre la invitació a Finlàndia i Suècia a incorporar-se en l’OTAN el viceministre rus va ser categòric: “Des del meu punt de vista és un dels episodis més tristos en l’evolució de la seguretat europea”.

“Això conduirà a l’empitjorament de la seguretat regional, compliqués enormement la situació al Nord i reduirà els possibilitats per a la cooperació pacífica”, va dir.

Va advertir que l’ingrés de Suècia i Finlàndia en l’OTAN “deteriorarà greument la situació militar en la mar Bàltica”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona