Política

La CE reté a Polònia el pagament dels fons de recuperació

Condiciona el primer desemborsament a una revisió de la reforma judicial polonesa, que considera incompleta

La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, va advertir ahir al govern de Polònia que la reforma del sistema judicial és incompleta i que, per tant, és insuficient per desbloquejar el primer desemborsament del seu pla de recuperació, que puja a més de 4.000 milions d’euros.

Tot i que Brussel·les “encara està analitzant la nova llei” que modifica el règim disciplinari tombat per la justícia europea i no té una conclusió formal, l’alemanya ha criticat que el text no aborda una qüestió fonamental perquè la institució hi doni el vistiplau. “Aquesta nova llei no assegura que els jutges puguin qüestionar l’estatus d’un altre jutge sense córrer el risc d’enfrontar-se a una sanció disciplinària”, va manifestar la cap de la CE en una roda de premsa a Praga, acompanyada del primer ministre de la República Txeca, Petr Fiala, que ahir mateix va rellevar França a l’hora d’assumir la presidència de torn de la UE fins a finals d’any. “És un requisit necessari que encara ha de ser resolt per complir els compromisos i desblocar així el primer pagament. No hem acabat l’anàlisi, però aquesta part queda pendent”, hi va afegir Von der Leyen.

La Comissió Europea va aprovar fa gairebé exactament un mes el pla de recuperació de Polònia després de mesos d’intenses negociacions amb Varsòvia a compte de les reformes adoptades en els darrers anys pel govern del primer ministre, Mateusz Morawiecki, contra la independència del sistema judicial.

D’aquesta manera, el primer pagament no es podrà executar fins que Brussel·les consideri que Polònia ha complert satisfactòriament dos compromisos essencials: una reforma del règim disciplinari dels jutges i un marc per resoldre els casos d’aquells jutges afectats per la cambra disciplinària anterior.

Els problemes a què va fer referència ahir Von der Leyen formen part del primer d’aquests dos requisits i Varsòvia no tindrà accés als més de 4.000 milions del primer pagament (gairebé 3.000 milions en ajudes directes) fins que no resolgui tots aquests dubtes.

En total, Polònia té previst rebre uns 34.000 milions d’euros en fons europeus de recuperació fins al 2024. D’aquest volum de diners, 22.500 milions serien ajudes directes i 11.500 milions tindrien la forma de préstecs a retornar.

El mes d’octubre passat, el Tribunal de Justícia de la UE va imposar una multa d’un milió d’euros al dia a Varsòvia per no haver complert les mesures cautelars que li exigien retirar la reforma mitjançant la qual va crear la sala disciplinària per als jutges.

LA XIFRA

34.000
milions d’euros
en fons europeus de recuperació és previst que rebi Polònia fins a l’any 2024.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona