Política

Rússia intensifica els atacs allunyats del front a Ucraïna

Bombardeja àrees industrials i portuàries a Mikolaiv, l’endemà de la matança en un bloc de pisos prop d’Odessa

Anuncia el control de l’últim gran bastió ucraïnès a Lugansk, però Kíiv ho nega

En la seva estratègia de bombardejar nuclis urbans allunyats de la línia del front, les tropes russes van disparar ahir deu míssils contra instal·lacions portuàries i altres infraestructures industrials a Mikolaiv, al sud d’Ucraïna, des de la regió ocupada de Kherson, sense que es conegués si aquests atacs havien produït víctimes.

Aquesta nova ofensiva s’afegeix al bombardeig d’un bloc de pisos, divendres, a la regió d’Odessa, amb el resultat d’almenys 21 morts, i un altre atac, dilluns, contra un centre comercial de la localitat de Krementxuk, al centre del país. Mentrestant, a la línia de front, a l’est del país, continuen els combats pel control de la regió del Donbass. Les tropes prorusses van assegurar ahir haver entrat a Lissitxansk, el darrer bastió ucraïnès a la província oriental de Lugansk, després d’haver completat el setge al voltant de la ciutat. Kíiv, però, ho va negar.

Ahir també, l’exèrcit ucraïnès va completar l’operació de neteja de l’illa de Zmiini (coneguda com “l’illa de les Serps”) dels equips i armes que van deixar les tropes russes en la seva retirada. Amb tot, dos vaixells de tropes russes amb més d’una dotzena de míssils de creuer a bord i tres grans naus de desembarcament estan en alerta a la part nord-oest del mar Negre. “La probabilitat d’atacs amb míssils per part de Rússia continua sent alta”, va advertir un responsable de l’administració militar d’Odessa, mentre que el cap de les forces armades ucraïneses, Valeri Zaluzhni, acusava l’aviació russa d’haver atacat ahir l’illa de les Serps amb bombes de fòsfor des d’un aeròdrom situat a Crimea.

La intensificació de les accions russes va coincidir amb l’anunci per part de l’administració nord-americana d’un nou paquet d’ajuda militar a Ucraïna per valor de 820 milions de dòlars (uns 800 milions d’euros), xifra que eleva fins a gairebé 6.700 milions d’euros el suport aportat pels EUA des de l’inici de la invasió russa, el 24 de febrer. El nou paquet inclou dos sistemes de míssils terra-aire Nasams, quatre radars anti-artilleria addicionals i fins a 150.000 cartutxos de munició de 155 mm, segons va anunciar divendres el Pentàgon.

El secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, va detallar ahir en un comunicat els motius de l’ajuda. “Els ucraïnesos continuen lluitant pel seu país i els EUA es mantenen al seu costat”, va proclamar mentre posava com a exemple de la “brutalitat” a què s’enfronten l’atac d’aquesta setmana al centre comercial de Krementxuk, en què van morir desenes de persones. Blinken va destacar que, la vigília de celebrar la seva pròpia independència, els EUA continuen compromesos amb la independència, la seguretat, la sobirania i la integritat territorial d’Ucraïna.

D’altra banda, Kíiv ha demanat a Turquia que detingui el vaixell de bandera russa Zhibek Zholi, que transporta unes 4.500 tones de cereal ucraïnès agafat del port de Berdiansk, ocupat per Moscou, segons va revelar l’agència Reuters.

El fiscal general d’Ucraïna demana a Turquia que “investigui el vaixell i reculli mostres de gra per sotmetre-les a un examen forense”. Les autoritats ucraïneses s’ofereixen a fer una investigació conjunta amb les turques.

LA XIFRA

800
milions d’euros
és el valor de l’últim paquet d’ajuda militar que rebrà Ucraïna de Washington.

LA FRASE

Els ucraïnesos continuen lluitant pel seu país i els EUA es mantenen al seu costat
Antony Blinken
SECRETARI D’ESTAT DELS EUA

Deu mil civils de Mariúpol, en presons “inhumanes”

Redacció

L’Ajuntament de Mariúpol va denunciar ahir que més de 10.000 habitants d’aquesta ciutat portuària del sud-est d’Ucraïna sota control de les tropes russes estan tancats en presons de l’autoproclamada República Popular de Donetsk. “Civils pacífics han estat detinguts pels ocupants i enviats a llocs de detenció”, van indicar les autoritats locals en un missatge a Telegram. “La gent hi està retinguda en condicions terribles i inhumanes, com en un camp de concentració, en cel·les de 2 per 3 metres amb deu persones.” Segons l’Ajuntament, els detinguts amb prou feines reben aigua i menjar, no surten a l’exterior, no tenen accés a una atenció mèdica normal i “són sotmesos a diverses formes de tortura, psicològica i física”. L’alcalde de Mariúpol, localitat que va viure un setge de mesos abans de caure en mans russes, va fer una crida a la Creu Roja Internacional i a l’ONU perquè “prestin atenció a la detenció il·legal de civils a la ciutat” i perquè “utilitzin totes les eines possibles per obtenir llistes de presos” i s’assegurin que les condicions de la seva estada en aquests centres siguin “dignes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES