Política

Alex Salmond, atracció a la Universitat Catalana d’Estiu

L’exprimer ministre escocès hi parlarà del dret a la independència

La cita, que clourà Borràs, reunirà els consellers Argimon, Geis i Vilagrà; Vilalta (ERC) i Turull (Junts), i els líders d’Òmnium i l’ANC

L’exprimer ministre i exlíder del Partit Nacional Escocès (SNP) Alex Salmond serà una de les grans atraccions de la 54a Universitat Catalana d’Estiu, que tindrà lloc del 17 al 23 d’agost a Prada, al Conflent, amb el lema Països Catalans, Europa, Espanya: conflictes, aspiracions, possibilitat. L’artífex del referèndum del 2014, que visitarà Catalunya per primer cop en un acte públic, pronunciarà el dissabte 20 a la tarda una xerrada sobre El dret a la independència, convidat per la International Commission of European Citizens (ICEC) de la també assessora territorial de l’UCE, Anna Arqué.

La cita destacarà com és habitual per l’elevat component polític de fons i de reflexió prèvia a tot el que pot venir a la tardor. En plena crisi entre ERC i Junts pel cas Borràs i les divergències sobre la taula de diàleg, hi passaran diversos dirigents tant de tots dos partits com del govern. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, participarà el dia 22 en un acte d’homenatge a l’escriptor Joan Fuster; la d’Universitats, Gemma Geis, serà en un debat sobre el sistema universitari el dia 19 amb sis rectors catalans, i el de Salut, Josep Maria Argimon, participarà en una taula rodona el dia 18 sobre la tensió del sistema sanitari. També protagonitzaran actes a Prada el secretari general de Junts, Jordi Turull, en un curs de ciència política, i la secretària general adjunta d’ERC, Marta Rovira, en les jornades de la Fundació Irla. El dia 22 participaran en una taula rodona sobre el deep state els nous presidents d’Òmnium, Xavier Antich, i de l’ANC, Dolors Feliu. L’endemà al migdia tancarà l’edició d’aquest any la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs.

En aquesta edició, que s’enceta el dimecres 17 amb un acte inaugural dedicat al centenari del poeta Gabriel Ferrater en presència del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el delegat del govern a Perpinyà, Alfons Quera, es donarà el premi Canigó l’endemà a la trajectòria del científic ambiental Martí Boada. Els cursos –per bé que alguns seran telemàtics– i els actes més destacats es repartiran un any més entre l’alberg Pau Casals, on s’allotjaran bona part dels alumnes, i el Teatre Lido, on es disposarà de la sala principal. Com és habitual, els cursos específics en matèries com ara dret, llengua, història, economia o ciències de la natura es combinaran amb jornades monogràfiques dedicades a territoris dels Països Catalans com per exemple Andorra, Menorca o l’Alguer; commemoracions i actes més acadèmics, presentacions diverses en el marc del Fòrum Obert als vespres i tot un seguit d’activitats de lleure com ara exposicions, sortides i concerts nocturns.

Aquesta serà la primera edició en plena normalitat de l’UCE des del 2019, ja que fins i tot des de l’1 d’agost ja no aplica cap restricció per la covid per entrar a l’Estat francès. Les inscripcions, en diverses modalitats, encara estan obertes, i fins avui mateix es poden demanar beques per anar-hi. Això sí, l’organització ha advertit que la majoria dels allotjaments de la vila ja estan plens.

LA DATA

17.08.22
S’inaugura
la 54a Universitat Catalana d’Estiu a Prada, que s’allargarà fins al dia 23. Alex Salmond hi intervé el dia 20.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia