Política

Pequín trasllada l’armada al nord i desafia de nou Occident

Les autoritats xineses mantenen la pugna per Taiwan i anuncien més exercicis al nord del mar de Bohai i el mar Groc

L’illa recupera progressivament els trànsits aeris i marítims després del ‘simulacre d’invasió’ de l’exèrcit xinès

El govern xinès va anunciar ahir la posada en marxa de més exercicis militars amb foc real al mar de Bohai i al mar Groc després de mantenir tot diumenge les maniobres de simulació d’invasió de Taiwan, considerada per Pequín una “illa rebel”. El Ministeri de Defensa xinès no va anunciar el propòsit d’aquests exercicis militars, però sí que va dir que començarien avui mateix i les zones on es farien, algunes a prop de Corea del Sud.

En un informe, publicat ahir pel diari japonès Nikkei, s’assegura que els generals xinesos van allargar la durada dels exercicis a quatre dies per simular un escenari en què Taiwan seria conquerida abans d’una intervenció nord-americana. Segons aquest document, fonts no revelades de l’exèrcit xinès afirmen que les forces nord-americanes trigarien set dies a arribar a Formosa. Per tant, l’exèrcit xinès podria haver planificat les maniobres actuals per executar una invasió llampec que derrotés immediatament l’exèrcit de Taipei abans que els Estats Units poguessin intervenir, segons indica l’informe.

D’altra banda, el diari oficial xinès Global Times va publicar també diumenge un editorial carregant contra la visita de la presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi, qualificant-la literalment de “pestilència política sense sentit” i desafiant els Estats Units i el Japó per haver vulnerat la pau i l’estabilitat de la regió. En el mateix sentit, el professor de la Universitat de Defensa Nacional vinculada a l’exèrcit xinès, Meng Xiangqing, va declarar a l’emissora China Central Television difosa ahir que els simulacres que s’han desenvolupat al llarg d’aquests dies tenien com a objectiu “trencar per complet l’anomenada línia mitjana” –que des del 1955 separa de manera tàcita Taiwan i la Xina continental– i demostrar la capacitat de la Xina per evitar la intervenció estrangera en un conflicte bloquejant i controlant el canal de Bashi, una important via fluvial entre el Pacífic occidental i el mar de la Xina Meridional.

Maniobres periòdiques

Meng, que es va mostrar molt satisfet de com s’havien desenvolupat els esdeveniments, va avisar Taiwan i les potències occidentals que a partir d’ara es desenvoluparien exercicis “periòdics” de combat al costat de la línia de separació que controla Taipei.

Segons aquest acadèmic militar, la visita de Pelosi i la posterior reacció del govern xinès “han creat les condicions per a un possible avançament de la reunificació nacional en un futur proper i també ha donat forma a una situació estratègica favorable” per conquerir Taiwan.

Precisament, el govern de l’illa va informar que els vols pel seu espai aeri s’havien reprès gradualment a partir d’ahir al migdia gràcies al fet que la majoria de les notificacions d’exercicis militars xinesos a prop de l’illa “ja no estaven en vigor”. El Ministeri de Transport taiwanès va dir en un comunicat que Taiwan continuarà dirigint els vols i els vaixells lluny de les àrees de maniobres armades a la seva costa oriental fins a les 10 del matí hora local d’aquest dilluns, quan es preveu que acabi l’operació militar xinesa.

7
dies
trigarien els EUA per assistir Taiwan en cas d’invasió, segons un informe publicat al diari nipó ‘Nikkei’.
66
avions
i 14 vaixells de guerra de l’exèrcit xinès van participar ahir en les maniobres militars al voltat de Taiwan.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES