Política

El marcatge sense treva que fa Rufián

El portaveu al Congrés s’erigeix en alfil republicà contra Díaz amb atacs polítics per la tebior en el mercat laboral i mofes sobre les posades en escena

“Vaig veure a ‘Power Rangers’ actuacions més creïbles”, n’ha fet befa

I un dia fins i tot el president Pedro Sánchez se’n va adonar i ja no es va voler mossegar la llengua. “Escolti... Però quina obsessió que té vostè amb la vicepresidenta segona d’Espanya? No es pot defensar ella, he de parlar jo aquí perquè ella no pot intervenir. Si vostè té alguna cosa debati amb ella, amb la senyora Díaz. Però quina obsessió que té vostè a dir que la senyora Díaz i el govern d’Espanya van preferir fer-se una fotografia amb la CEOE i no amb ERC! Ens la vam fer amb els sindicats, amb CCOO i amb la UGT, i amb els empresaris!”, va etzibar Sánchez a Gabriel Rufián (ERC) en el debat de política general al Congrés en el torn de rèplica el 12 de juliol. L’avís de Sánchez va quedar diluït en aquella sessió pel cop d’efecte final del portaveu republicà exhibint a la tribuna unes bales disparades a Melilla i recollides in situ per la diputada Maria Dantas, però l’estratègia d’ERC, amb Rufián actuant d’alfil avançat per desgastar Díaz amb llicència per a un marcatge sense treva, quedava al descobert.

Si bé Díaz ha cultivat l’amistat amb diputats d’ERC com ara Joan Capdevila o Jordi Salvador, amb Rufián mai no ha tingut química. El portaveu d’ERC al Congrés s’ha pres des l’inici més seriosament que ningú l’amenaça que podria suposar l’espai de Díaz per a aquells votants més fronterers en el si del sobiranisme i que poden dubtar entre la papereta de Podem i la d’ERC en un moment donat en què no hi hagi tanta polarització com la viscuda ara fa quatre anys.

“Segurament a ERC, no. A mi, sí”

Quan al programa Parlamento de RNE li van preguntar ara fa tres mesos si a ERC hi havia por que Díaz i Sumar esgarrapessin vots als republicans, Rufián va ser directe: “Segurament a ERC, no. Però a mi, com a fill i net d’andalusos, sí.” És aquesta por el que mou Rufián a l’acció, amb crítiques polítiques de fons però també estilístiques.

El que més irrita la vicepresidenta Díaz és escoltar la constant befa de Rufián sobre el seu estil de comunicació. “Fa falta molt més per derrotar Feijóo i Abascal que somriure molt, dir que tot anirà bé i sobretot intentar tota l’estona parlar sense molestar ningú”, va etzibar-li Rufián a Díaz aprofitant que el debat de política general se celebrava el 12 de juliol, només quatre dies després del gran acte de presentació de Sumar al recinte de Matadero a Madrid. El republicà és conscient que una de les grans virtuts de Díaz és que no desperta anticossos primaris en cap franja d’electors –d’esquerres o de dretes– com sí que li succeïa a Pablo Iglesias, i que això és el que precisament la converteix en una adversària perillosa a les urnes.

El debat que Sánchez instava Rufián a tenir amb Díaz el 12 de juliol ja va tenir lloc el 3 de febrer al ple del Congrés i va resultar cruent fins al punt de marcar un punt d’inflexió entre ells de no retorn. “Davant la ultraactivitat, la prevalença de convenis i la lluita contra la precarietat, només he escoltat: «projectes personals», «fum», «maquillatge», «norma insignificant». M’entristeix que la norma més important de la legislatura tingui un debat tan superficial”, va etzibar Díaz tot recollint entre cometes els dards de Rufián. I va rubricar el divorci amb ERC fent un “agraïment” al PNB –que aquell dia també votava en contra de la reforma laboral– com a recurs per proclamar que a ERC no li agraeix res de res. “No és la derogació que prometien, és el retoc que van prometre que no farien. La reforma que faria un govern que tingués Albert Rivera de vicepresident”, li va correspondre Rufián.

El dard més esmolat de Rufián, però, és el que li va provocar una intervenció del 28 de maig en què Díaz deia amb veu suau que “el govern d’Espanya pensa en gran” i que “l’economia social és una mica com el govern d’Espanya” i que tenia “més optimisme que mai perquè la raó i també el cor estan del nostre costat”. “Vaig veure actuacions a Power Rangers [sèrie infantil d’herois des dels anys 90] més creïbles”, li etzibava a Twitter tot adjuntant la befa i el seu vídeo amb la declaració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Els EUA rebutgen l’admissió Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA i el Regne Unit anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona