Política

estats units

Trump rebutja respondre a la Fiscalia de Nova York sobre els seus negocis

L’expresident s’ha acollit a la Cinquena esmena de la Constitució, que permet a un investigat guardar silenci per a evitar incriminar-se a si mateix

L’expresident dels Estats Units, Donald Trump, ha declinat aquest dimecres respondre a les preguntes de la Fiscalia General de Nova York, que l’està investigant per les pràctiques empresarials de la seva companyia i que fa mesos que intenta aconseguir parlar amb ell.

Obligat per un jutge, Trump finalment ha acudit al jutjat aquest dimecres, tot just l’endemà passat que agents de l’FBI registressin la seva propietat de Mar-a-Lago, a Florida, com a part d’una recerca federal no relacionada. Aquest escorcoll intenta esbrinar si Trump va endur-se documents classificats quan va deixar la Casa Blanca.

A Nova York, el magnat s’enfronta a una investigació per la via civil sobre possibles delictes comesos per l’Organització Trump, que estudia en concret si l’empresa va inflar el valor dels seus béns per a poder obtenir préstecs bancaris i en paral·lel va reduir aquest mateix valor amb la intenció de pagar menys impostos.

En un comunicat, Trump ha tornat a defensar avui la seva innocència i ha qualificat aquestes investigacions com una “caça de bruixes políticament motivada” per part de la fiscal general de l’estat, Letitia James (demòcrata i negra), a la qual la passada nit va acusar a més de “racista”.

“Sota el consell del meu advocat i per (altres) raons, em vaig negar a respondre les preguntes sobre els drets i privilegis atorgats a tots els ciutadans en virtut de la Constitució dels Estats Units”, ha escrit l’expresident.

Trump ha fet el que al país es coneix habitualment com invocar la Cinquena esmena de la Constitució, que permet a un investigat guardar silenci per a evitar incriminar-se a si mateix.

“Una vegada vaig preguntar: ’si ets innocent, per què invoques la Cinquena esmena?’ Ara sé la resposta a aquesta pregunta”, ha dit Trump en el seu comunicat, apuntant que no li quedava “una altra opció” davant el que considera un atac “sense fonament” i “polític” que està afectant la seva família i els seus negocis.

“Si em quedava algun dubte, el registre de la meva casa, Mar-a-Lago, per l’FBI el dilluns, només dos dies abans d’aquesta compareixença, va eliminar qualsevol incertesa. No tinc absolutament cap opció perquè l’Administració actual i molts fiscals en aquest País han perdut tots els límits morals i ètics de la decència”, ha insistit.

Hores abans, Trump havia deixat escrit en la seva xarxa social Truth que el succeït li feia sentir-se en una “república bananera”.

La recerca que lidera la fiscal general de Nova York dura ja anys i, segons els últims senyals, podria estar per fi en la seva fase final.

Tres fills de l’expresident –Eric, Donald Jr. i Ivanka– ja havien estat entrevistats per l’oficina de Letitia James pel seu paper en el negoci familiar.

Trump, mentrestant, va lluitar amb dents i ungles en els tribunals per a no haver d’atestar ni lliurar documents personals en el marc d’aquest procés, però finalment ha estat obligat per la Justícia, que va arribar a imposar-li multes per no complir amb el dictat.

En principi i segons el que ha transcendit durant el procés, si la fiscalia presenta una demanda, aquesta acusaria la companyia de Trump d’inflar de manera fraudulenta el valor de les seves propietats a l’hora d’obtenir préstecs bancaris.

Encara que aquesta recerca és per la via civil, la fiscalia del districte de Nova York té obertes perquisicions penals pels mateixos motius, un procés que s’ha vist frenat en els últims mesos, però que podria recobrar vida en funció del que ocorri en aquest cas.

El cas és només un de l’àmplia llista de fronts legals que té oberts el polític republicà mentre continua alimentant gairebé diàriament les expectatives d’una nova candidatura a la Casa Blanca en els comicis de 2024.

Trump suggereix que l’FBI va poder col·locar proves falses en la seva mansió

L’expresident dels Estats Units Donald Trump ha suggerit avui que l’FBI va poder col·locar proves falses durant el registre de Mar-a-Lago, la seva mansió a Florida, per a tractar d’incriminar-lo, encara que no va oferir cap mena d’evidència sobre aquest tema.

En un missatge en la plataforma Truth Social, Trump s’ha queixat que els agents no van permetre a ningú, ni tan sols als seus advocats, acostar-se a les habitacions en les quals van entrar durant la seva batuda a Mar-a-Lago. “Es va demanar a tothom que abandonarà el lloc, volien que els deixessin sols, sense testimonis que veiessin el que estaven fent, prenent o, espero que no, ’sembrant’. Per què van insistir tant que ningú els vigilés?”, ha insistit el polític republicà.

Trump ha plantejat així dubtes sobre l’actuació de l’FBI i les possibles proves recol·lectades, insistint en el seu argument que tota aquesta actuació està orquestrada pel govern de Joe Biden i té fins polítics.

Ni l’FBI ni el Departament de Justícia han donat encara declaracions explicant el motiu de la batuda. A l’espera de conèixer-se algun detall o explicació oficial, nombrosos dirigents republicans, inclosa la direcció del partit, han carregat contra l’”abús de poder” dels demòcrates.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia