Política

Estats Units

El jutge ordena publicar les raons que van justificar l’escorcoll a la mansió de Trump

El magistrat federal accepta les edicions proposades pel departament de Justícia per no revelar informació sensible que pugui perjudicar la investigació

El magistrat defensa que va revisar “acuradament” la declaració abans d’autoritzar el registre i assegura que està “satisfet” amb la decisió

Un jutge federal de West Palm Beach (Florida) ha donat la raó aquest dijous als mitjans de comunicació que demanaven que es fessin públics els arguments pels quals l’FBI va escorcollar la casa de l’expresident dels Estats Units d’Amèrica (EUA) Donald Trump a Palm Beach (Florida), si bé va ha acceptat que s’ocultin les dades més sensibles per no perjudicar la investigació. Els mitjans de comunicació demanaven la divulgació, encara que sigui parcial, de la “declaració jurada”, en la qual es consigna la causa probable de delictes.

La fiscalia ha lliurat aquest dijous una versió editada de la declaració jurada que va motivar el registre del passat 8 d’agost, tal com havia exigit el magistrat de West Palm Beach, Bruce E. Reinhart. Després de revisar el text, ha considerat considerar justificades les edicions proposades pel departament de Justícia per ocultar determinada informació i ha donat de termini fins divendres al migdia per publicar-lo, segons informen alguns dels mitjans que n’havien sol·licitat la difusió, com The Washington Post o la cadena ABC News.

Reinhart creu que el govern ha mostrat “una raó convincent i una bona causa per ocultar les parts sol·licitades de la declaració jurada”. Segons ell, la divulgació de les mateixes “revelaria les identitats dels testimonis, agents de l’ordre públic i parts no acusades, l’estratègia, la direcció, l’abast, les fonts i els mètodes de la investigació, i la informació del gran jurat”.

No està clar si el departament de Justícia apel·larà o no aquesta decisió.

Justícia tenia de termini fins aquest dijous per enviar aquest document al jutge Reinhart. “Estats Units ha lliurat una presentació segellada segons l’ordre de la Cort del 22 d’agost”, ha dit un portaveu del departament de Justícia en un comunicat. “El departament de Justícia es nega respectuosament a fer més comentaris mentre el Tribunal considera l’assumpte”, ha afegit.

L’ordre de registre ja va ser divulgada prèviament i va suggerir que Trump i gent del seu entorn podrien estar incorrent en delictes d’obstrucció a la Justícia, destrucció de documents i violació de la llei d’espionatge.

Trump es va endur de la Casa Blanca a la seva residència a Mar-a-Lago, al sud de Florida, documents classificats, que segons el diari The New York Times, sumen més de 300.

El magistrat ha defensat que va revisar “acuradament” aquesta declaració abans de signar l’ordre que va autoritzar a l’FBI entrar la residència de Trump a Mar-a-Lago. Segons ell, els fets continguts en la declaració jurada  “fiables” i “va estar i està” satisfet amb la seva decisió.

Trump ha tornat a demanar la supervisió del registre per un pèrit independent, un rebut més detallat del comissat durant l’escorcoll, que considera “il·legal”, i la devolució d’allò que no estigui inclòs en l’ordre judicial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia