Política

Rovira: “Hem esgotat totes les vies; l’única que queda pendent és l’acord de claredat”

Sobre Junts assegura que ja han “arribat al final de les converses i de totes les negociacions possibles” i que ara són ells qui han de prendre una decisió

La secretària general d’ERC reconeix que estava darrere de l’organització clandestina de l’1-O pel que fa a urnes, paperetes i cens electoral

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha defensat aquest dimecres la proposta llançada durant el debat de política general al Parlament pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, sobre l’acord de claredat. “Hem esgotat pràcticament totes les vies i l’única que queda pendent és l’acord de claredat”, ha assegurat recordant que és el resultat de deu anys d’aprenentatge. “És la via democràtica més transversal”, una proposta que reivindica, ha dit en una entrevista a TV3, “el que altres han fet: “Un referèndum que sigui homologable a nivell internacional perquè puguem aplicar el resultat”, ha afirmat.

I ha continuat: “Hem de fixar les condicions per fer un referèndum que representi el 80% de la societat que vol votar”. “És una via que té moltes virtuts i que les té en aquest moment quan hi ha una taula de diàleg amb el govern espanyol”, ha afegit.

Per Rovira, l’acord de claredat és “l’exercici democràtic en estat pur” que “s’entén a nivell internacional” i que pot despertar més “complicitats”. “Tothom ens reconeix que hem de tenir dret a votar”, ha afirmat, tot i remarcat que encara cal guanyar “molts actors internacionals perquè vegin que hi ha un gran consens al país que vol votar.

Per Rovira, s’ha de poder agafar “el 80% de la ciutadania que vol votar i l’hem de seure a la taula de negociació”, és un “preparem-nos a negociar el que hem vingut a fer a la taula de negociació”.

Sobre la negativa del govern espanyol a la proposta d’Aragonès, Rovira ha assegurat que l’executiu de Pedro Sánchez no sabia la proposta prèviament i ha afirmat: “Algú es pensava que el govern espanyol diria que sí?”. “Ens hem de seure i negociar”, ha reiterat.

Una negociació que cal encarar sense “abandonar” la mobilització popular ni “la desobediència civil”. “Volem tota la força de l’1-O, del 3 d’octubre i del 80% de ciutadania que diu que s’ha de poder votar en un referèndum homologable a nivell internacional sense abandonar la desobediència civil” “Reivindiquem un dret reconegut per tots els pobles”, ha sentenciat, sense “abandonar els embats democràtics”. I, sense descartar repetir un altre 1-O.

Ha acabat el diàleg amb Junts, que ara de decidir

Sobre Junts, Rovira ha assegurat que és aquest partit a qui ara li toca prendre “moltes decisions pendents”, unes decisions que “està externalitzant cap al govern de Catalunya, cap a les institucions”.

Rovira ha assegurat que durant aquestes últimes setmanes ERC i Junts “hem estat parlant moltíssim. Hem parlat de l’acord del govern, que és allà on Junts hi posa la pressió”. Però considera que ara ja “hem arribat al final de les converses i de totes les negociacions possibles” i a partir d’ara és Junts “qui ha de prendre la decisió” sobre la proposta de l’acord de claredat i sobre el govern.

L’1-O

Rovira ha reconegut que durant la preparació del referèndum de l’1 d’octubre va ser una de les persones que va encapçalar “la direcció política del referèndum”, responsabilitzant-se de l’organització logística i clandestina pel que fa a les urnes, les paperetes i el cens electoral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia