Política

L’eurocambra vol l’Europol implicada en el cas Pegasus

En una carta adreçada a la directora executiva de l’Europol, Catherine De Bolle, els eurodiputats avisen que “cada dia que passa s’incrementa el risc que desapareguin o es destrueixin proves”

El comitè de l’eurocambra que investiga l’ús de Pegasus a la Unió Europea demana a l’Europol que “s’impliqui” per fer que els estats investiguin els casos d’espionatge.

En una carta dirigida a la directora executiva de l’Europol, Catherine De Bolle, els eurodiputats subratllen que “hi ha proves d’actes delictius” i mostren els seus “dubtes sobre la capacitat i voluntat de les autoritats nacionals d’investigar ràpidament” els casos d’espionatge.“Cada dia que passa s’incrementa el risc que desapareguin o es destrueixin proves. És per aquest motiu que és de gran importància que l’Europol s’hi impliqui sense retard”, indiquen els eurodiputats.

En una carta signada pel president del comitè, Jeroen Lenaers, els eurodiputats assenyalen que l’espionatge dut a terme amb Pegasus afecta “els interessos comuns” de la Unió Europea i per això demanen a l’Europol que insti els estats a investigar els fets.

L’Europol pot demanar a les autoritats dels estats que investiguin uns fets, però l’elecció final queda en mans dels estats, que poden decidir no fer-ho.

El comitè va començar al juliol les visites als estats afectats per l’espionatge. L’inici de les missions als països va arribar després que el comitè celebrés diverses sessions, l’última, específicament sobre Israel. Hi van parlar experts en ciberseguretat i drets digitals, així com en privadesa i protecció de dades. També hi van participar representants de les grans tecnològiques, com ara Google, Meta o Microsoft, i d’NSO.

La primera missió europarlamentària es va fer a Israel, país d’on és l’empresa NSO, propietària de Pegasus. En el calendari hi ha posteriorment també visites previstes de la delegació del comitè a Hongria i Polònia –els governs dels quals han admès la compra del programari d’espionatge–, així com als Estats Units. De moment, no hi ha cap visita programada a l’Estat espanyol.

En cas que s’ampliï el mandat del comitè, que inicialment és d’un any, es podria incloure una visita a l’Estat. Malgrat rebutjar per ara la missió a Espanya, els coordinadors del comitè sí que van acordar dedicar una sessió exclusivament a l’espionatge a l’Estat espanyol.

LA FRASE

Hi ha dubtes sobre la capacitat i la voluntat de les autoritats nacionals d’investigar ràpidament
Comitè de l’eurocambra


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia