Política

Ja són més de 200.000 els reservistes mobilitzats per Putin per lluitar a Ucraïna

La xifra de desertors fugits supera la dels reclutats

Les forces ucraïneses continuen recuperant nuclis a la regió de Kherson, annexionada per Moscou

El ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, va informar ahir que més de 200.000 ciutadans ja han estat incorporats a files en el marc de la mobilització parcial decretada pel president, Vladímir Putin, el 21 de setembre per al front d’Ucraïna. Segons Xoigú, també un gran nombre de voluntaris acudeix a les oficines d’allistament.

Alhora, però, es calcula que aquesta xifra és inferior a la de russos que han fugit del país per evitar el trasllat a Ucraïna. De s que es va fer públic el decret de mobilització, al veí Kazakhstan s’hi haurien traslladat més de 200.000 russos, segons fonts oficials, mentre que prop de 70.000 van travessar la frontera cap a Geòrgia. La Unió Europea va informar, la setmana passada, de l’arribada de 66.000 russos fins al 25 de setembre. La meitat hi haurien entrat a través de Finlàndia. Els funcionaris de fronteres de Mongòlia asseguren que més de 12.000 russos van entrar al país el 2 d’octubre. Altres destinacions habituals, com ara Turquia, Armènia i l’Azerbaidjan, no han facilitat dades.

Guanys cap al sud

Mentrestant, i malgrat la renovada contraofensiva ucraïnesa a l’est i al sud del país –sobretot a Kherson, on les forces de Kíiv han recuperat nombroses localitats al llarg del riu Dnièper–, Rússia s’afanyava ahir a consolidar la incorporació d’aquesta regió i les altres tres –Donetsk, Lugansk i Zaporíjia– annexionades la setmana passada en una pomposa cerimònia al Kremlin.

El Senat rus va aprovar ahir els decrets d’annexió l’endemà que ho fes la Duma (cambra baixa) obligant així el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, a tancar la porta a tot diàleg amb Moscou. El president Putin havia de promulgar ahir mateix amb la seva signatura les lleis d’annexió, per la qual Rússia s’apodera d’un 18% del territori d’Ucraïna.

Durant la presentació dels decrets a la cambra alta, el ministre rus d’Afers Estrangers, Serguei Lavrov, va assegurar que la “majoria” de països aproven que Moscou hagi reconegut els resultats dels pseudoreferèndums prorussos de les quatre regions ucraïneses, però que no s’atreveixen a dir-ho, ignorant així la condemna de la pràctica totalitat de la comunitat internacional. Fins i tot socis tradicionals com ara la Xina, l’Índia el Kazakhstan, l’Azerbaidjan, Turquia o Sèrbia no reconeixeran l’annexió.

Les quatre regions afectades estan ocupades parcialment per les forces russes, que han hagut de replegar-se en els dos fronts disminuint així l’extensió de les regions annexionades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia