Política

ERC i Junts voten diferent en diverses mocions al Parlament

Els socis de govern han discrepat cinc vegades durant les votacions del matí

ERC i Junts han votat de manera diferent cinc vegades en dues mocions de comuns i PSC sobre els pressupostos. ERC ha votat a favor i Junts en contra el punt d’En Comú Podem que aposta per uns comptes “clarament expansiu” i “reforçar la progressivitat” fiscal per millorar la redistribució de la riquesa. I, al mateix temps, rebutjar les “dinàmiques de rebaixes i dúmping fiscal”. El diputat de Junts Jordi Munell ha argumentat que l’aposta del seu partit és “treballar per revertir els increments fiscals”. En canvi, el diputat d’ERC Juli Fernández ha dit que “no és moment de fer rebaixes fiscals als més rics”. També han votat diferent en un text del PSC que diu que cal “evitar” pujar impostos. ERC s’hi ha abstingut i Junts hi ha votat a favor.

El diputat del PSC Òscar Ordeig ha lamentat que al Govern “sembla que li costa” quan els socialistes li estenen la mà per als pressupostos. “Ara és el moment de ser valent. Saben qui guanya si això salta pels aires? els populistes. No toca eleccions, seguin a la taula amb el PSC i deixin-se de prejudicis”, ha dit.

Per la seva banda, el diputat de Junts Ramon Tremosa ha constatat que ERC no s’ha llençat a una “piscina buida” sinó a una piscina “plena d’aigua socialista”. I s’ha preguntat si es culmina un canvi d’estratègia després de la suspensió de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i de la destitució del vicepresident del govern Jordi Puigneró. “Torna el tripartit per la porta del darrere?”, ha preguntat Tremosa.

En canvi, el diputat d’ERC Lluís Salvadó ha defensat que aprovar els pressupostos és un “fet transcendent” i ha de tenir “coherència estratègica”. Per aquest motiu, ha defensat que ERC aposta per discutir els pressupostos amb qui es comparteix el compromís amb l’amnistia i l’autodeterminació. D’aquesta manera ha fet referència a CUP, comuns i Junts, descartant el PSC.

Per la seva banda, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha explicat que comparteix que els pressupostos han de ser expansius però que això no ha de significar una “transferència sistemàtica de diners públics a mans privades”. Reguant ha deixat clar que el seu grup no està per la negociació dels pressupostos i ha conclòs: “Que vagi bé la negociació si no hi ha un acord ja”.

A banda del tema de la fiscalitat, ERC i Junts han votat diferent en un dels punts de la moció dels comuns sobre l’Empresa Pública d’Energia. El text aprovat demana que l’empresa promogui la generació d’energia renovable i la seva comercialització així com que impulsi les comunitats energètiques i faci “propostes per a la reversió de les concessions hidràuliques a l’Empresa Pública d’Energia”. Junts s’hi ha abstingut mentre que ERC hi ha votat a favor.

I en dos punts més de la moció del PSC, hi ha hagut divisió de vot dels socis de Govern. ERC s’ha abstingut en demanar que es tendeixi a dedicar el 25% del pressupost de Salut a l’atenció primària, mentre que Junts hi ha votat a favor. El mateix ha passat en el punt que demana una inversió de 1.216 milions per a universitats i 415 milions per a recerca. Tots dos departaments, el de Salut i el d’Universitats i Recerca estan ara en mans de Junts.

D’altra banda, s’ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups, excepte l’abstenció de la CUP, instar el govern a presentar els pressupostos “amb prou antelació” per tal que es puguin aprovar “amb temps i forma” per entrar en vigor l’1 de gener del 2023.

Pel que fa a la moció dels comuns s’ha aprovat establir un “bo social energètic” que arribi de manera directa a les llars més afectades per la inflació; “consolidar i ampliar” els ajuts al transport públic “estenent-lo a tot el territori i adequant-lo als diversos col·lectius”; actualitzar l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC); potenciar la funció de l’Agència Catalana de Consum per controlar els “preus abusius”; desenvolupar progressivament el desenvolupament de fotovoltaica i eòlica als espais perimetrals de la xarxa viària i ferroviària; estudiar la licitació d’un model de vehicle elèctric compartit que arribi arreu del territori i un pla per implantar a les escoles una “climatització sostenible”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA