Política

El fiscal acusa els membres de l’anterior mesa d’actuar com si fossin una “espècie de casta” per sobre de la resta

Critica que s’emparen en la inviolabilitat parlamentària quan volen fer-ho en la “impunitat”

El fiscal José Joaquín Pérez de Gregorio ha afirmat que quan els membres de l’anterior mesa del Parlament s’intenten exculpar invocant la inviolabilitat parlamentària, en realitat volen propugnar el principi d’”impunitat”. “Pretenent que estan per sobre del compliment de l’ordenament constitucional i de les resolucions dels tribunals, com si fossin una espècie de casta situada per sobre de la resta”, ha dit en el seu informe final en el judici contra els membres independentistes de la mesa. Segons ell, l’admissió a tràmit i la tramitació de les dues resolucions no està emparada en aquesta inviolabilitat i veu provat que van actuar incomplint el Tribunal Constitucional (TC) perquè aquestes providències “no deixaven lloc a la interpretació”.

El fiscal ha apuntat que davant l’argument que els acusats tenien dubtes sobre si es podien tramitar o no les propostes, la resta de membres de l’òrgan no en tenia. Ha criticat que davant d’aquests dubtes no demanessin un informe jurídic, “com si van fer altres membres”, i decidissin tirar endavant.

Ha defensat que no hi ha dubte que les providències del TC els interpel·laven i considera que els acusats es van “posar d’acord” i van decidir desobeir. En aquest sentit, ha “agraït la sinceritat” de Josep Costa, de qui ha dit que ha reconegut “sense excuses” que considerava que el TC era il·legítim i que no tenia perquè ser obeït.

El representat del ministeri públic ha plantejat que els acusats van pensar que la seva actuació quedaria impune i que quan van veure que no seria així s’ha limitat a oferir arguments “exculpatoris”. Pérez de Gregorio ha rebutjat aquests arguments i ha defensat que la conducta “no ofereix cap dubte” sobre la desobediència, com ha recordat que ja va considerar el TC anteriorment.

En aquest sentit, ha recordat la sentència a l’anterior Mesa a la que ara es jutge i ha confiat que si llavors no es va tenir cap dubte sobre la desobediència tampoc s’ha de poder tenir ara.

Actuacions “de caràcter lúdic”

En la critica cap als membres de acusats de l’anterior Mesa, el fiscal també ha considerat que volen fer creure que les resolucions que es van tramitar no tenien una voluntat d’execució com si tinguessin “caràcter lúdic”. “Una manera com qualsevol altra d’entretenir-se al Parlament”, ha dit, al temps que ha negat que sigui així.

La fiscalia demana 20 mesos d’inhabilitació i 30.000 euros de multa per Torrent, Josep Costa i Eusebi Campdepadrós, i 16 mesos i 24.000 euros de multa per a Adriana Delgado, alcaldessa de Sant Vicenç de Castellet (Bages), per desobediència greu al TC.

VOX diu que la inviolabilitat no eximeix de responsabilitat penal

De la seva banda, l’advocat de VOX, Juan Cremades, veu acreditat que els acusats van portar a tràmit dues propostes “obertament inconstitucionals” i ha assegurat que el seu ànim era “dolós i desobedient” i no van mostrar en cap moment intenció d’“acatar” el TC.

Ha defensat també que la inviolabilitat “no empara” una conducta desobedient dels acusats i no pot ser un instrument que eximeixi els parlamentaris d’una “responsabilitat penal” en l’exercici del seu càrrec, ni tampoc els faculti per incomplir una resolució d’un òrgans constitucional.

Seguint la línia del fiscal, ha afirmat que seria “estrany” que en aquest cas se seguís un criteri diferent del que es va seguir en relació amb l’anterior Mesa presidida per Carme Forcadell. Així, ha insistit que l’obligació d’una autoritat dels acusats era “donar compliment” a les resolucions del TC, “per injust que els semblés”.

Les defenses demanen l’absolució

Pel que fa a les defenses, Andreu Van den Eyden, advocat de Roger Torrent, ha criticat que la fiscalia hagi dedicat només 15 minuts “a jutjar el Parlament” i “finiquitar” la separació de poders. Ha plantejat si ha estat així perquè el que es jutja ja s’ha decidit “en algun altre lloc”. Ha criticat també que les acusacions no hagin parlat de drets fonamentals i ha reivindicat que són aquests drets la base de tot l’assumpte. Van den Eyden ha afirmat també que el que s’està demanant és la “mort política i civil” dels acusats.

El lletrat ha reiterat la petició d’absolució del seu defensat fent referència a la inviolabilitat parlamentària i al fet que no hi havia un mandat directe sobre el que es pugui dir que els acusats van desobeir. En aquest sentit, ha afirmat que els lletrats van dir que no era clara la contravenció i ha defensat que, davant del dubte, “s’ha de tirar endavant”. A més, ha plantejat que l’admissió a tràmit de les dues propostes va ser un acte “previ” a les provisions que va fer el TC. En resposta al fiscal, Van den Eyden ha dit que els acusats “no són casta” sinó que han estat escollit democràticament i ha explicat que, com el seu pare, la majoria de polítics són persones “que es dediquen al bé comú”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona