Política

Les autoritats prorrusses neguen plans d’abandonar la central nuclear de Zaporíjia

Afirmen que la central nuclear més gran d’Europa continua sota el control de Rússia i que “la seguretat operativa de la planta està garantida del tot”

Les autoritats prorruses d’Energodar, controlada per Rússia i on hi ha la central nuclear de Zaporiyia, han desmentit avui que hi hagi plans per abandonar la planta, controlada per les forces russes des del 4 de març.

“Recentment, els mitjans controlats per Kíiv han estat difonent activament falsedats que Rússia suposadament planeja retirar-se d’Energodar i abandonar la central nuclear de Zaporíjia. Aquesta informació no és certa”, ha afirmat l’administració militar-civil de la ciutat imposada per Rússia al seu canal de Telegram.

“La central nuclear de Zaporíjia continua sota el control de Rússia”, ha afegit, alhora que ha indicat que “la seguretat operativa de la planta està garantida del tot”.

Ha afirmat que la transferència de personal de l’empresa nacional de generació d’energia nuclear d’Ucraïna, Energoatom, al control de Rosatom “s’està portant a terme segons el que estava planejat”.

“Els empleats, inclòs el personal operatiu, han signat acords laborals amb el nou ocupador. El personal rep targetes de salari de Promsvyazbank (un banc rus controlat per l’Estat) i, en conseqüència, un salari superior al dels seus contractes anteriors amb Energoatom” , ha escrit.

Alhora, ha afegit, els residents d’Energodar, inclosos els empleats de la central nuclear de Zaporíjia, reben passaports de la Federació Russa, que es va annexionar il·legalment la regió al sud d’Ucraïna el 30 de setembre passat.

El president d’Energoatom, Petró Kotín, va assenyalar ahir que publicacions en mitjans russos apunten a una possible transferència del control de la central nuclear més gran d’Europa a l’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (OIEA).

No obstant això, va recalcar que actualment no hi ha senyals que els russos abandonin l’estació.

L’assessor de l’Oficina del President d’Ucraïna Mykhailo Podolyak va afirmar també diumenge que l’exèrcit rus no podrà mantenir la planta nuclear sota el seu control, ja que les línies de defensa es desplacen gradualment cap a les fronteres de Rússia.

Ucraïna reporta 329 menors desapareguts i més de 12.000 deportats

A Ucraïna, 329 menors consten com a desapareguts i 12.034 han estat deportats, segons ha informat avui la Fiscalia General ucraïnesa en base a les dades del portal oficial “Nens de la guerra”. Segons aquestes dades, publicades per la Fiscalia a Telegram i recollides per l’agència Ukrinform, 7.819 menors més han estat trobats. El comunicat afegeix que segons la Fiscalia de menors la guerra d’agressió russa contra Ucraïna ja ha deixat 440 nens morts i 851 ferits. “Així, almenys 1.291 nens han patit a Ucraïna com a conseqüència de l’agressió a gran escala de Rússia”, afegeix la Fiscalia General, que subratlla que aquestes xifres no són definitives, ja que se segueix treballant per establir-les a les zones d’hostilitats actives, als territoris temporalment ocupats i als alliberats. On més nens afectats s’han comptabilitzat és a la regió de Donetsk, amb 424, seguida de la de Khàrkiv (266), la de Kíiv (117), la de Mykolàiv (77), la de Zaporíjia (76), la de Jerson (70), la de Txerníhiv (68), la de Luhansk (64) i la de Dnipropetrovsk (33). A més, com a conseqüència dels bombardejos i els atacs de les forces armades russes, 2.719 centres educatius han patit danys, dels quals 332 han quedat completament destruïts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES