Política

Ucraïna es prepara per a més bombardejos massius

Augmenten les sospites d’un increment dels atacs arreu del país després d’haver-se detectat un portamíssils rus al mar Negre

Els EUA neguen pressions a Zelenski per negociar amb Putin

Les autoritats ucraïneses van advertir ahir que aquesta serà una setmana complicada ja que sospiten de la preparació, per part de Rússia, de nous atacs després de set onades de bombardejos contra la infraestructura energètica del país. L’alcalde de Kíiv, per la seva banda, no descarta una evacuació parcial de la capital si continuen els bombardejos.

La setmana que va començar ahir “pot ser tan dura com la passada”, va assegurar el president del país, Volodímir Zelenski, que va informar que “tot l’Estat s’està preparant”. Dimecres passat, els atacs van provocar talls massius d’electricitat i aigua a gran part del país, quan les temperatures cauen ja per sota dels zero graus. Les sospites de Kíiv es basen en la detecció d’un portamíssils rus al mar Negre.

Des de Bucarest, on avui comença una reunió de l’OTAN, el secretari general de l’organització, Jens Stoltenberg, també va alertar de nous atacs imminents de Rússia. “És per això que els aliats han augmentat el seu suport a Ucraïna, també amb sistemes addicionals de defensa aèria” contra drons, míssils de creuer i balístics. Paral·lelament, l’ambaixadora dels EUA a l’OTAN, Julianne Smith, va voler deixar clar ahir que és el president Zelenski qui ha de decidir quan serà el moment de negociar amb Rússia una sortida a la guerra al seu país, i va negar que se’l pressioni amb un “termini concret”.

Mentrestant a Kíiv, l’alcalde, Vitali Klitxkó, va advertir ahir que encara hi pot haver talls de llum “fins a la primavera”, i va assegurar que planifica mesures amb tots els escenaris possibles, inclòs “el pitjor”, el d’una evacuació. “No seria una evacuació total, sinó potser parcial”, una “reubicació” de persones cap a suburbis amb serveis disponibles.

La presidència ucraïnesa accelera al màxim els preparatius per afrontar l’hivern i, fins ara, s’han instal·lat més de 4.300 punts de serveis bàsics o d’“invencibilitat”, amb estufes, generadors, endolls per carregar mòbils i ordinadors, aigua, begudes calentes, internet i petites zones per al lleure dels infants.

Tensions amb l’alcalde

Precisament la creació d’aquests punts ha generat tensions entre Zelenski i Klitxkó, després que el primer assenyalés l’alcalde de Kíiv dient que hi ha “moltes queixes” sobre el funcionament de les àrees especials a la capital. Aquesta mena de crítiques són inusuals després de nou mesos en què els polítics havien mostrat unitat al marge de les ideologies.

Finalment, els ministres d’Afers Estrangers d’Estònia, Finlàndia, Islàndia, Letònia, Lituània, Noruega i Suècia van viatjar ahir a Kíiv per estudiar com continuar donant suport a Ucraïna.

LES FRASES

Sabem que els terroristes preparen nous atacs [...]. Mentre tinguin míssils, no s’aturaran
Volodímir Zelenski
PRESIDENT UCRAÏNÈS
Si deixéssim guanyar Putin, mostraríem als líders autoritaris que amb la força poden assolir objectius
Jens Stoltenberg
SECRETARI GENERAL DE L’OTAN


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona