Política

Estats Units

Un afroamericà assumirà el lideratge demòcrata en la Cambra Baixa dels EUA

El representant de Nova York succeirà Nancy Pelosi

El congressista estatunidenc Hakeem Jeffries ha estat triat aquest dimecres com a futur líder de la minoria demòcrata en la Cambra Baixa a partir de gener, convertint-se així en el primer afroamericà a assumir el lideratge d’un partit en el Congrés del país.

Jeffries, de 52 anys i representant per Nova York, ocupa actualment i des de 2019 en aquesta cambra la presidència del Caucus Demòcrata, òrgan que entre altres funcions estableix la disciplina de la formació i actua com a fòrum per a desenvolupar i comunicar les seves polítiques i prioritats legislatives.

La renovació del lideratge demòcrata es produeix després de les eleccions de mig mandat del passat 8 de novembre, en les quals els progressistes van perdre el control de la Cambra de Representants, que es consumarà a partir de gener, i els seus representants anunciessin la intenció de donar pas a les noves generacions.

L’encara presidenta de la Cambra Baixa, Nancy Pelosi, de 82 anys, mantindrà el seu escó per Califòrnia i ha estat nomenada “speaker” emèrita, però abandonarà el seu lloc en la primera línia. Per la seva part, l’actual líder de la majoria demòcrata en aquesta cambra, Steny Hoyer, se centrarà en el seu paper com a membre del Comitè d’Assignacions.

La “número dos” dels demòcrates en la Cambra Baixa serà Katherine Clark, de 59 anys i representant de Massachusetts.

Jeffries ha promès mantenir una “ment oberta” en la seva relació amb els republicans i treballar amb ells “sempre que sigui possible”, però també ha deixat clar que es barallarà contra “l’extremisme” en cas de ser necessari.

Com a nou president de la Cambra de Representants quan els republicans assumeixin la seva majoria està nominat el conservador Kevin McCarthy, que ha d’assegurar-se encara els vots necessaris per a veure el seu càrrec confirmat al gener.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia