Política

política

Ubasart treballarà “de forma discreta” per tancar la prefectura de Via Laietana

La consellera de Justícia fa la primera compareixença al Parlament

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha explicat avui al Parlament que vol “treballar de forma discreta però efectiva” per aconseguir que la comissaria de Via Laietana es converteixi en un espai de memòria per a les víctimes de les “tortures” ocorregudes en aquest edifici durant la dictadura.

En la primera compareixença per explicar quines seran les línies mestres de la seva gestió, la consellera ha dit que la prefectura “va ser un espai important de tortura i repressió durant el franquisme i no es pot barrejar” amb el funcionament com a caserna de policia. En aquest sentit, Ubasarat ha apuntat que creu convenient el trasllat dels policies d’aquesta comissaria a un altre edifici amb millors condicions.

En termes de memòria , Ubasart ha anunciat que s’obriran més fosses comunes de la Guerra Civil i que entre gener i febrer del 2023 s’iniciarà el tràmit parlamentari de la nova llei de memòria democràtica de la Generalitat, que “actualitzarà i harmonitzarà el corpus legal existent”.

En la seva compareixença, Gemma Ubasart ha reconegut que les presons de Catalunya estan “tensionades” després de la pandèmia, de manera que ha apostat per “normalitzar” la situació i treballar per aconseguir “una taxa de suïcidis zero”, a més d’eliminar les contencions mecàniques de reclusos. “Que hi hagi interns i internes que es treguin la vida sota la nostra custòdia és un drama, i hem d’invertir tots els nostres esforços per aconseguir una taxa de suïcidis zero”, ha afegit.

Ubasart, que ha manifestat el seu compromís de garantir la seguretat laboral dels funcionaris de presons, ha anunciat així mateix que el seu objectiu és suprimir les contencions mecàniques a les presons catalanes, un procés en el que no vol prescindir del “diàleg” amb els treballadors penitenciaris i també els propis reclusos.

La seva predecessora Lourdes Ciuró, de JxCat, va frenar la circular que havia aprovat la republicana Ester Capella quan va ser consellera de Justícia i que impedia les contencions mecàniques de presos violents, d’acord amb les recomanacions del Consell d’Europa i altres institucions internacionals de drets humans.

Segons Ubasart, les contencions mecàniques “generen molta tensió i risc”, tant per a interns com per a funcionaris, pel que es revisaran els protocols, encara que “amb rigor i evidència científica”, avaluant les mesures implementades per Ciuró, entre elles el funcionament de les sales embuatades en les immobilitzacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia