Política

crisi energètica

Set països de la UE demanen reduir el topall al preu del gas a 160 euros/MWh

La Comissió Europea d’imposar un límit de 275 euros va causar descontentament entre pràcticament totes les capitals europees

Un grup de set països de la Unió Europea han plantejat aquest divendres establir un límit al preu del gas de 160 euros per megawatt/hora (MWh), lluny del topall de 275 que va posar sobre la taula la Comissió Europea i que va generar descontentament entre pràcticament totes les capitals europees.

La proposta, a la qual ha tingut accés Efe, part d’Itàlia, Grècia, Bèlgica i Polònia, compta amb el suport d’Eslovènia, Malta i Lituània i serà discutida per primera vegada avui mateix en una reunió d’ambaixadors dels Vint-i-set davant la UE, expliquen fonts comunitàries.

No obstant això, els intercanvis diplomàtics importants s’esperen els pròxims dies 7 i 10, quan es prepari el consell extraordinari d’Energia del 13 de desembre que els ministres consagraran al topall al gas, controvertit dossier sobre el qual aspiren a arribar a un acord conjunt aquest dia.

Així, aquests set països proposen establir a partir de l’1 de gener de 2023 un topall al gas de 160 euros MWh que afectaria a tots els tipus de contracte (físics i financers) amb qualsevol termini de lliurament (no sols als lliuraments a un mes, com plantejava Brussel·les) i que cobreixi també els mercats no organitzats (OTC, per les seves sigles en anglès).

El mecanisme s’activaria per “decisió política” i comptaria amb unes “condicions clares de suspensió”: funcionaria a manera de semàfor amb colors verd, groc i vermell en funció dels riscos i se suspendria si “en el futur el nivell no resulta adequat”.

Els set països afegeixen a aquesta opció de topall “fix” una segona que exigiria establir un límit “dinàmic” que es definiria mensualment o per trimestres i que estaria “parcialment” vinculat amb l’evolució mitjana d’una sèrie d’índexs de referència de gas natural liquat (GNL) a escala mundial.

Mentrestant, la presidència del Consell que ostenta aquest semestre la República Txeca, continua treballant per a acostar postures sobre la proposta original de Brussel·les i proposa, segons un esborrany al qual també ha accedit Efe, rebaixar de 14 a 5 dies el període al qual han de mantenir-se els preus per sobre del topall introduït, que situa ara en 264 euros MWh.

La comissària europea d’Energia, Kadri Simson, va reconèixer el passat 29 de novembre en una compareixença davant en l’Eurocambra que els 14 dies suggerits pel seu departament poden resultar excessius. Un altre canvi respecte a la idea original és que el topall s’aplicaria també als contractes de futurs a tres mesos i no sols als formulats a un mes.

Espanya va ser el país més crític amb la proposta que va plantejar inicialment la Comissió, que la vicepresidenta tercera del govern i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, va qualificar d’“aixecada de camisa” i “broma de mal gust” amb “problemes seriosos” de disseny preu i condicions, i no creï que aquesta rebaixa en el termini per a l’activació sigui substancial, indiquen fonts europees.

La UE acorda fixar un límit de 60 dòlars al preu del petroli rus

Els estats de la Unió Europea han acordat aquest divendres fixar un límit de 60 dòlars al preu del petroli rus transportat per mar i venut a països tercers, una mesura que respon al pacte al G7 com a represàlia per la invasió russa d’Ucraïna. La iniciativa està dirigida a limitar el preu del cru transportat per mar i té l’objectiu de reduir més els ingressos energètics del Kremlin. L’acord preveu que els vaixells europeus no puguin transportar petroli rus a països tercers quan el preu del barril superi el límit establert. En l’acord, els 27 s’han compromès a crear un mecanisme que fluctuï per garantir que el límit sigui almenys un 5% inferior al preu del mercat.

Amb aquest límit, els països del G7 intenten dificultar la venda de cru rus a la resta del món i retallar així els ingressos energètics del Kremlin. És especialment rellevant perquè la majoria de les empreses de transport marítim i asseguradores tenen la seva seu a països del G7. Així, tots aquests vaixells i asseguradores no podran operar amb petroli que es comercialitzi a un nivell superior al límit fixat.

Aquesta mesura és complementària a l’embargament europeu al petroli rus adoptat en el sisè paquet de sancions i que comença el 5 de desembre. L’embargament dels productes refinats del cru s’iniciarà més tard, el 5 de febrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia