Política

Comença la guerra freda

Els habitants de Kíiv van a escoles i altres punts habilitats per carregar el mòbil, cada vegada que hi ha talls d’electricitat

Tot i les temperatures gèlides, de moment a les cases hi ha calefacció comunitària que funciona sempre

La gent es reuneix amb espelmes i canta per sostenir la moral alta

Amb els talls constants d’electricitat i les temperatures gèlides a Ucraïna, el més fàcil és evitar que el menjar es faci malbé. “Poso en olles els aliments i les deixo al carrer. Ara és més efectiu que deixar-les al congelador”, detalla Tatiana F., de 67 anys, a El Punt Avui. És originària de Kíiv i, després de les darreres onades de bombardejos russos als centres de generació i distribució d’electricitat del país, s’ha instal·lat a la caseta de camp que té a unes tres hores de la capital. Milers de ciutadans de la ciutat també s’han desplaçat a poblacions petites i zones rurals, on se senten més segurs. És dimarts a la nit quan parla telefònicament amb aquest diari i assegura que en aquell moment a casa seva no hi ha electricitat.

Les temperatures no han pujat dels 0º C i hi ha hagut mínimes de fins a -5º C els darrers dies, però en un moment de reafirmació patriòtica, com no pot ser d’una altra manera en el conflicte armat iniciat per Rússia, Tatiana afirma que els “ucraïnesos són intel·ligents i sempre troben una sortida”. Malgrat “les dificultats extremes” que suposen els talls constants d’electricitat, “la moral es manté alta”. La gran majoria de blocs de pisos tenen calefacció comunitària que manté l’escalfor a les llars i garanteix l’aigua calenta.

A Tatiana li arriben notícies d’amics i coneguts que encara estan a Kíiv sobre com els ciutadans intenten mantenir les seves activitats diàries malgrat les penúries de les condicions de vida. “Hi ha concerts amb espelmes, reunions a cases sota la llum de les espelmes on la gent canta”, i hi afegeix que molts diuen que “cada espelma que s’encén és pels russos que cauen al camp de batalla”.

Dites i rituals

Explicita que, amb aquesta frase, es refereix que són “molts els que moren a mans de les tropes ucraïneses”. Són dites i rituals en temps de guerra per mantenir el coratge de tirar endavant i albirar la victòria, encara que sobre el terreny la fi del conflicte es veu a llarg termini.

A Kíiv, Ekaterina R., de 35 anys i amb un fill que ja va a escola, afirma que a les nits “els carrers estan a les fosques i les lots no els il·luminen del tot, i això fa especialment perillós circular-hi, sobretot si vols creuar la carretera, perquè els semàfors no funcionen”. A la ciutat, l’Ajuntament ha instal·lat en tots els barris punts d’electricitat on els ciutadans poden carregar el mòbil, però ella no hi sol anar perquè normalment va a l’escola del fill, ja que el centre educatiu és un punt de calefacció, on hi ha wifi, electricitat i també serveix de refugi antiaeri. Es conforma amb el fet que “hi pots carregar el telèfon i prendre te calent”.

El govern d’Ucraïna i els ajuntaments s’han vist obligats a racionar el subministrament elèctric a causa dels importants desperfectes a la xarxa del país. Hi ha talls que, en teoria, han de ser programats perquè els habitants de Kíiv puguin organitzar les seves tasques quotidianes, però Ekaterina lamenta que, en realitat, “són aleatoris”.

La setmana passada, quan els míssils russos van bombardejar la ciutat, el 70% dels ciutadans no va tenir electricitat, ni calefacció, ni aigua durant 48 hores seguides. “Vaig veure gent carregant els seus telèfons a les estacions de metro i, fins i tot, en alguns supermercats i botigues, perquè en aquests establiments tenen generadors”.

Hi ha ciutats russes frontereres amb Ucraïna en què la població civil també està alerta dels atacs, però en aquest cas els perpetrats per les forces armades de Kíiv. És el cas de Bélgorod, a tocar de la regió ucraïnesa de Khàrkiv, on periòdicament hi cau artillera que també impacta en infraestructures civils.

Tot i que el servei elèctric està garantit perquè l’Estat rus li en pot subministrar fàcilment en cas d’incidències, el mes passat la central elèctrica de Xebékino va patir un atac atribuït a les forces d’Ucraïna i dos mil ciutadans es van quedar sense llum.

En aquestes regions es manté l’alerta de possibles atacs ucraïnesos i hi ha gent que també n’està tipa. Les condicions de vida en temps de guerra poden arribar a ser precàries i n’hi ha que pensen, sobretot a Ucraïna, que potser val la pena marxar del país i tornar-hi si arriben temps millors.

LES FRASES

Els ucraïnesos són intel·ligents i sempre troben una sortida als problemes
Tatiana F.
HABITANT DE KÍIV
Els carrers estan a les fosques i les lots no els il·luminen prou, i això fa especialment perillós circular-hi
Ekaterina R.
HABITANT DE KÍIV

Ferides que difícilment cicatritzaran

A. Gallardo

Enmig d’una guerra que s’allarga fins a l’extenuació i els bombardejos a les infraestructures energètiques, amb la voluntat clara del Kremlin que la població civil es desmoralitzi per tenir així avantatge al camp de batalla, Tatiana reconeix que “l’odi als russos està al seu nivell màxim”.

I ho afirma una ciutadana que té molt clar fins a quin punt els ucraïnesos han patit en diferents moments de la història. “Un exemple. En la zona on soc ara, fa poc una dona va començar a defensar Rússia mentre viatjava en bus. Els altres passatgers la van increpar en ple trajecte, enmig del camp, i el conductor li va exigir que baixés”, afirma. Entén l’actitud de molts ucraïnesos, i això que ella, fins abans del conflicte, reconeixia que la llengua ucraïnesa estava guanyant terreny en llocs on fins fa uns anys el rus era majoritari. Tatiana lamentava que el rus reculés perquè opinava que això suposava un empobriment de la riquesa lingüística del país, i hi afegia que abans del conflicte la convivència entre les dues llengües no suposava un problema a la major part del país. Excepte al Donbass, no hi ha tensions importants. Però de fet, no només a Ucraïna es viu actualment aquesta crispació extrema. A Moscou, amb converses amb persones que donen suport al discurs del Kremlin, alguns s’atreveixen obertament a parlar d’“odi” als ucraïnesos, tot i especificar “els ucraïnesos nacionalistes” que han estat instrumentalitzats per l’OTAN amb la finalitat de soscavar el poder de Rússia. El conflicte ha obert una ferida massa profunda que serà difícil de cicatritzar fins i tot si algun dia deixen de sonar les armes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia