Política

Putin admet que la guerra s’allargarà i descarta iniciar un atac nuclear

El líder rus assegura que no decretarà una segona mobilització de reservistes per reforçar les tropes a Ucraïna

La UE adopta un novè paquet de sancions

Vladímir Putin va reconèixer ahir que Rússia necessitarà temps per aconseguir el seus objectius a Ucraïna i que, en conseqüència, la campanya militar en aquest país pot ser “un procés prolongat”.

El president rus, que va parlar així durant una reunió del Consell de Drets Humans, adscrit al Kremlin, va advertir que seria un error no reconèixer que, a Rússia, “han aparegut nous territoris”, en al·lusió a les quatre regions ucraïneses annexionades al setembre. “És un resultat significatiu per a Rússia. I el mar d’Azov s’ha convertit en un mar interior de Rússia. Són coses serioses. Pere el Gran ja va lluitar per trobar una sortida a l’Azov.” El cap del Kremlin va descartar una segona mobilització de reservistes per reforçar les tropes que ja combaten a Ucraïna. L’oposició russa li havia demanat que firmés un decret per posar fi, de manera definitiva, a la mobilització parcial.

Respecte al perill d’un atac nuclear, Putin va assegurar ahir que Rússia, “sota cap condició”, serà la primera a utilitzar el seu arsenal. Amb tot, “l’amenaça d’una guerra nuclear augmenta, per què ens hem d’enganyar”, hi va afegir. A la pregunta sobre el desplegament d’armes tàctiques dels EUA a països europeus, va deixar clar que Rússia no cedirà el seu arsenal, ni tan sols als seus aliats.

Per la seva banda, la Unió Europea (UE) va afegir ahir 200 noms a la llista de ciutadans i entitats de Rússia sancionats per la guerra i va tallar l’accés de Moscou a drons com els que utilitza per atacar infraestructura civil ucraïnesa. El novè paquet de sancions comunitari té també en el punt de mira tres banc russos més i la “prohibició total” de transaccions del Banc Rus de Desenvolupament Regional per “paralitzar encara més els caixers automàtics de Putin”, segons va destacar la cap de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

Cop a la propaganda

També preveu més restriccions a les exportacions de béns de doble ús (civil i militar) i atacs a la “maquinària propagandística russa” amb la retirada d’antena de quatre canals més i “tota la resta de plataformes de distribució”. Finalment, s’inclouen “més mesures econòmiques contra el sector energètic i miner rus”.

Zelenski, persona de l’any de ‘Time’

Redacció

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha estat elegit pel setmanari nord-americà Time com la persona de l’any pel mèrit d’haver “encomanat el coratge en temps de guerra”. La revista diu que la seva formació d’actor li ha servit per reforçar el lideratge i recorda que, després de la invasió russa, va donar llibertat als seus generals per dirigir el front mentre ell es concentrava “allà on podia ser més útil: persuadir el món que Ucraïna havia de guanyar fos com fos”. Time ha declarat recentment persona de l’any Musk, Biden, Kamala Harris i Greta Thunberg.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia