Política

Condemnen a vuit anys i mig de presó l’opositor rus que va denunciar crims de guerra a Butxa

La jutgessa considera que Ilià Yashin va difondre “informació falsa” sobre l’exèrcit motivat per l’“odi polític”

La Justícia russa ha condemnat avui a vuit anys i mig de presó el dirigent opositor Ilià Yashin per denunciar els crims de guerra suposadament comesos per l’Exèrcit rus al nord de Kíiv.

La jutgessa ha considerat plenament demostrada la culpabilitat de Yashin en difondre “informació falsa” sobre les Forces Armades divulgada per mitjans estrangers motivat per l’”odi polític”.

La fiscalia demanava nou anys de presó per a l’opositor, la pena més alta sol·licitada des que s’aprovés aquesta llei al començament de la guerra a Ucraïna al febrer.

L’article 207.3 del codi penal castiga la difusió d’informació falsa sobre l’exèrcit rus amb deu anys de presó.

Yashin va cometre aquest suposat delicte el 7 d’abril passat durant un directe a Youtube en què va al·ludir a les denúncies de crims de guerra comesos per soldats russos a la localitat de Butxa.

La fiscalia acusa l’opositor d’ajudar l’enemic amb les seves acusacions i de defensar una postura antirussa, mentre la defensa replica que Yashin va citar informacions tant de mitjans occidentals com locals i el comunicat de guerra del Ministeri de Defensa.

Yashin, que manté la seva innocència, es va dirigir a l’última vista judicial al president rus, Vladímir Putin, perquè retiri les tropes del país veí.

Aliat del líder opositor Alexei Navalni, que compleix nou anys de presó, Yashin és un dels pocs polítics crítics amb el Kremlin que no ha abandonat Rússia des de l’inici de la guerra.

Amnistia Internacional ja va exigir al juliol cessar la persecució penal de l’opositor pel fet d’exercir el dret a la llibertat d’expressió i criticar les accions de l’exèrcit rus a Ucraïna.

La Fiscalia ucraïnesa va denunciar la troballa a Butxa, a trenta quilòmetres de Kíiv, d’uns 400 cossos amb senyals de trets, tortura o traumes de diferent gravetat, part dels quals van ser exhumats de fosses comunes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia