Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Ucraïna pressiona ara per a aconseguir caces F16 després d’assegurar-se els tancs

Holanda i els Estats Units estudien la petició, però Scholz es mostra reticent

Una vegada assegurada l’arribada en els pròxims dos mesos dels primers tancs occidentals, Ucraïna ha intensificat la seva campanya per a convèncer als seus socis que travessin una altra línia vermella: la de l’enviament d’avions de combat, especialment F16.

“Aviat estaran en els cels d’Ucraïna”, amb aquest titular el secretari del Consell de Seguretat Nacional i Defensa d’Ucraïna, Oleksiy Danílov, ha publicat aquest divendres en Facebook un vídeo amb imatges promocionals de caces F16 amb les seves característiques tècniques.

I és que el reforç de les Forces Aèries amb avions de combat de quarta generació com els F16 estatunidencs s’ha convertit en una tasca prioritària del president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, que anit en el seu habitual discurs nocturn va recalcar que “l’agressió russa pot i ha de ser detinguda amb armament adequat”.

Reforç ideal per a les forces aèries ucraïneses

“El F16, un avió multipropòsit, que és el més estès en el món, pot ser la millor opció per a les Forces Aèries d’Ucraïna”, ha dit avui en roda de premsa el portaveu d’aquest cos, el coronel Yuriy Ignat.

Entre les seves prestacions ha destacat que aquest avió de combat pot atacar amb diferents tipus d’armament objectius en terra i defensar el cel d’atacs aeris.

En el seu missatge a la reunió del passat dia 20 del Grup de Contacte per a la Defensa d’Ucraïna, conegut com a “format Ramstein”, pel nom de la base militar de Ramstein (Alemanya), Zelenski va expressar la seva esperança que les pròximes reunions passin a la història per acordar el subministrament de F16 i de míssils de llarg abast.

Dies després, el seu ministre d’Exteriors, Dmytro Kuleba, assegurava en Facebook que un col·lega europeu, al qual no va identificar, li havia manifestat que si Ucraïna necessitava F16, ell es posava a treballar en això.

En tot cas, el govern neerlandès, segons el seu ministre d’Exteriors, Wopke Hoekstra, estaria disposat a estudiar amb “ment oberta” un subministrament de caces F16 a Ucraïna si aquesta el sol·licita.

Segons el viceconseller de Seguretat Nacional dels Estats Units, Jon Finer, Washington no exclou el subministrament a Ucraïna de “cap sistema concret d’armament”. “Ho estudiarem molt exhaustivament”, va dir Finer aquest dijous al canal de televisió estatunidenca MSNBC en contestar a una pregunta sobre la petició de caces F16 formulada per Ucraïna.

Scholz es mostra reticent

En canvi, el canceller alemany, Olaf Scholz, reticent fins a l’últim moment a autoritzar l’enviament de tancs Leopard 2, va descartar aquest dimecres l’enviament d’avions de combat a Ucraïna. “Això fins ara no ha ocorregut i no ocorrerà més endavant”, va dir Sholz en una intervenció en el Bundestag.

Malgrat tot, Kíiv confia que Occident també en aquesta ocasió, igual que anteriorment en el cas dels sistemes de míssils HIMARS i de defensa antiaèria Patriot, així com en el dels tancs, travessi les línies que es va imposar per por d’una escalada del conflicte.

Entre els avions que els aliats de Kíiv considerarien traspassar a Ucraïna es troben també caces soviètics MiG-29.

Rússia alerta que s’eleva el grau de tensió

El Kremlin ha advertit aquest divendres que el debat sobre l’enviament d’avions de combat a Ucraïna, després de la decisió d’Occident de subministrar-li tancs, “augmenta el grau de tensió”. “Estem davant una escalada de tensions, inclòs pel subministrament de tancs i les contínues discussions sobre el component aeri”, ha dit el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov, en roda de premsa. Peskov ha agregat que l’escalada de tensió “obeeix a les decisions que s’adopten a Washington i en les capitals europees”.

Segons el Kremlin, la “clau” del conflicte ucraïnès està “en gran manera” a Washington.“Però veiem que l’actual inquilí de la Casa Blanca (el president Joe Biden) no vol usar-la i opta per continuar atipant d’armes a Ucraïna”, va recalcar Peskov.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA